Private Tutor Atau Kelas Tuisyen Ya?

Private Tutor atau Kelas Tuisyen ya?

Rata-rata ibu bapa sekarang menggunakan perkhidmatan private tutor untuk membuat kelas tambahan di rumah disebabkan dengan kekangan masa dan kerja setiap hari kan. Memang tiada masa pon nak ambil hantar anak lagi-lagi untuk ke kelas tambahan. Malam pulak dah penat. Tapi sebenarnya kalau anda nak tahu banyak juga kelebihan jika kita memilih untuk menggunakan private tutor untuk pembelajaran anak di rumah. Nak tau apa dia? Jom admin kongsikan antara kelebihan yang boleh kita grab dengan pemilihan tersebut.

1. Lebih Selamat dan Selesa

Kenapa admin cakap lebih selamat dan selesa? Iya, dengan adanya private tutor keselamatan anak akan lebih terjamin berbanding dengan menghadiri tuition di luar. Zaman sekarang ni jangan terlalu mudah untuk lepaskan anak kemana-mana. Kiri kanan depan belakang penuh dengan risiko. Lagi satu, di rumah anak anda akan lebih selesa untuk bertanyakan beberapa soalan yang tidak difahami daripada guru yang mengajar. Tade lah segan minta kawan tanyakan macam kat sekolah tu. Hehehe. Bila menggunakan private tutor di rumah juga, kurang lah gangguan seperti bising construction ke, orang kacau ke apa ke lah kan. Santai je bila belajar di rumah.

2. Lebih Jimat masa dan kos

Bila anda mempunyai private tutor, masa dan kos untuk hantar anak ke kelas tidaklah terlalu tinggi. Dan anda tidak perlu menghabiskan masa di atas jalan saja disebabkan oleh jammed semata. Duit minyak pon tak perlu kita keluarkan untuk hantar dan ambil anak dari kelas kan. Sambil tunggu boleh ulangkaji sikit dengan anak sebelum mula kelas. Tadelah kena terkejar kejar masa untuk menghantar anak ke kelas di luar.

3. Lebih perhatian ditumpukan

Bila belajar di rumah dengan private tutor, lebih mudah untuk mereka menumpukan sepenuh perhatian di bahagian mana yang anak kita perlu fokus dan tingkatkan kefahaman. Bila ramai pelajar, susah juga guru nak beri perhatian kan. Kenalah adil.  Betul tak? Berbanding kalau kat rumah. Anak-anak pon senang nak pick up nanti. Tetapi perlu diingat tau, bukan pelajaran akademik saja kita kena terlalu fokuskan untuk anak-anak sampaikan pelajaran agama ketinggalan. Untuk menyeimbangkan rohani anak kena lah ada dua-dua. Sekarang pon dah banyak kelas yang membuat perkhidmatan mengajar mengaji. Nak tau ke salah satu dari nya? Haaa kalau nak tau anda boleh klik link ini Beana Home Quran dan lagi bertuah sebab anda juga boleh dapatkan terus private tutor tau . SELAMAT MENCUBA !

Belajar Mengaji Dari Dulu tapi Sampai Sekarang Belum Khatam?

Belajar Mengaji Dari Dulu Tapi Sampai Sekarang Belum Khatam?

“Dah puas kita belajar mengaji tapi pelik sampai sekarang tak naik-naik. Tak dapat nak khatam Al-Quran disebabkan masih tidak lancar. Hukum tajwid pun tak dapat menguasai lagi. Macam mana ya? Kelas mana yang perlu saya ambil untuk belajar mengaji? Yang dapat memudahkan saya dalam penerimaan pelajaran tersebut?”

8 daripada 10 masalah yang sama selalu kita dengar kan? Dah belajar mengaji tapi masih tiada peningkatan atau pun tak tau nak cari kelas atau tempat yang sesuai untuk belajar mengaji. Memang susah dengan pelbagai dan bermacam kelas mengaji yang ada sekarang ni. Kena buat pilihan yang tepat untuk mendapatkan kesan yang baik.

Apa itu Beana Home Quran ?

Pernah dengar Beana Home Quran. BEANA adalah sebuah Platform yang membantu masyarakat yang ingin belajar mengaji Al-Quran tetapi ingin mudah, dimana pelajar boleh mengaji mengikut waktu hari dan tempat  yang fleksibel, sesuai dengan MOTO kami “Mengaji at your door step.

Siapa pelanggan kami?

Ada 3 kategori untuk mereka yang ingin belajar mengaji bersama Beana iaitu kanak-kanak remaja dan juga dewasa. Setiap kategori mempunyai kaedah atau teknik pembelajaran yang berbeza mengikut tahap kemampuan pelajar tersebut.

Bagaimana untuk mendaftar ?

Ada dua cara yang disediakan pihak kami untuk mendaftar kelas belajar mengaji sama ada melalui terus di talian di nombor 011-52234111( admin Nadhirah) atau pun boleh juga melalui website kami. Buka saja link ini https://beanahomequran.com/ dan ikut step yang terdapat di website tersebut.

Apa Pakej yang ditawarkan ?

Setiap kategori mempunyai pakej yang telah ditawarkan oleh pihak Beana untuk belajar mengaji. Nak tahu lebih lanjut anda boleh layari di https://beanahomequran.com/pakej/. Di sini tersedia semua pakej lengkap untuk pelanggan kami mengikut setiap kategori kanak-kanak,remaja dan juga dewasa.

Apa kata pelanggan tentang Beana?

Antara feedback positif yang kami terima dari pelanggan antaranya :

“Alhamdulillah sy dh baca lancar membaca..walaupun mengulangi bacaan iqra’..sy seronok belajar…….”

Puan Norhayati ,pelajar dewasa

“Alhamdulillah my 6yo da boleh baca 3 huruf sambung sket2 dan da kenal huruf hijaiyah.Yg 3.5yo son tu da kenal sket2 huruf,”……….”slowly but surely”

Puan Nur Liyana Kamarulzaman, pelajar kanak-kanak

Bagi mereka yang ingin belajar mengaji bersama Beana boleh daftar dengan kami pada bila-bila masa saja ya. Klik untuk baca artikel ini juga

https://beanahomequran.com/kelas-mengaji-damansara/.

Mengaji Al-Quran 30 Juzuk Bagi Wanita Bekerjaya? 3 tips Ini Membantu Anda.

Mengaji Al-Quran 30 Juzuk Bagi Wanita Bekerjaya? Tips ini Membantu anda.

Bila kita dah mula bekerja dan sibuk bekerja selalunya memang tak kan ada masa nak buat kerja lain kan. Hatta nak sikat rambut pun tade masa (yelaa tu:) ). Seawal pagi dah keluar rumah untuk terus berjaya dalam bidang kerjaya pulang pula dah lewat malam. Bila nak selit mengaji Al-Quran 30 juzuk ya?

Bila sampai rumah dah penat mulalah lupa untuk membuat aktiviti rohani seperti mengaji Al-Quran 30 juzuk, membaca tafsirannya, menghafal surah-surah pendek dan bertadabbur.

Admin nak share 3 tips bagaimana anda menjadi wanita super busy tetapi kekal mengaji Al-Quran 30 juzuk setiap bulan.Pssstttt, tips di bawah bukanlah semata-mata tips di rumah saja tetapi untuk kepelbagaian keadaan ataupun situasi anda berada. Teruskan membaca ya!

1. Tentukan Target atau Sasaran

Setiap pencapaian perlu ada target atau sasaran. Okeh, cara membuat target mengaji Al-Quran 30 juzuk perlu menyediakan jadual yang direka sendiri mengikut kesesuaian masa anda yang available dalam sehari ataupun boleh saja download di Jadual Mengaji 30 Juzuk.

Dengan target yang dibuat dapat membantu anda mengaji Al-Quran secara istiqamah dan sistematik. Berazamlah untuk memiliki jadual yang baik untuk mengaji Al-Quran agar bahagia dunia dan akhirat.

2. Mendengar Melalui Smartphone

Teknologi yang semakin canggih sekarang dapat membantu wanita yang bekerjaya untuk kekal mengaji Al-Quran walau dimana pun anda berada tak kira masa dan juga keadaan. Hanya di hujung jari saja anda dah boleh buka apps mengaji di smartphone. Mesti ada smartphone kan?

Bila dah ada apps tersebut dalam smartphone anda, kemana saja anda boleh buka dan dengar ayat Quran tesebut. Apps apa yang sesuai untuk digunakan? Boleh lihat pada gambar di bawah.Admin dah sediakan untuk anda. Ada 8 pilihan mp3 offline yang anda boleh install di smartphone anda.

3. 4 Pages Dalam 1 Waktu

1 juzu’ ada 20 pages betul? Jadi buat list atau reminder setiap kali selepas solat cuba mengaji Al-Quran dalam 4 pages. Macam mana kalau berada di office ketika itu?

Ada 2 pilihan sama ada sambil kerja dengan memperdengarkan ayat tersebut ataupun bawa saja page tersebut untuk solat seterusnya. Paling mudah dengarkan saja dalam perjalanan balik ke rumah. InshaAllah dalam sehari boleh selesai 1 juzu’ kita.


Semoga penulisan ini dapat menjadikan jalan  kepada kita untuk meraih pahala dan mendalami ilmu Allah sebagai wanita yang bekerjaya dan supaya kita semua juga dapat menyeimbangkan kekuatan fizikal dan rohani dalam perkara dunia dan juga akhirat. InshaAllah.

Dialukan kepada yang membaca untuk berkongsi artikel ini kepada yang lain ya. Semoga semua mendapat manfaat daripada penulisan ini. Selamat Beramal !

3 Cara Mengaji Al-Quran Secara Flexible

3 Cara Mengaji Al-Quran Secara Flexible

“Bila setiap hari dah sibuk bekerja, kadang-kadang nak buat kerja lain pon dah tak sempat. Nak luangkan masa dengan anak apatah lagi. Pernah terfikir juga nak mengaji Al-Quran tapi disebabkan masa yang terlalu padat tak sempat pon.

Ada ke cara walaupun sibuk tapi kita masih boleh mengaji Al-Quran sekurang-kurangnya 1 page sehari.”Kita biasa dengar kan tentang masalah di atas. Jadi ini sedikit perkongsian busy tapi kita still boleh mengaji Al-Quran.

1. Drive Sambil Mengaji

Selalunya apabila pergi ke pejabat, kita mengambil masa yang lama juga kan untuk duduk di dalam kereta kerana terpaksa menghadap kesesakan lalu lintas. Jadi, sepanjang di dalam kereta ibu boleh memasang cd ataupun mencucuk pendrive yang mempunyai  ayat Al-Quran dan mudah kita ikuti.

2. Lunch dengan Al-Quran

Bila waktu lunch 2 perkara yang kita akan buat kan dalam masa satu jam. Makan dan solat betul? Lagi satu tambahan bersembang. Apa kata lepas ni kita cuba ubah situasi kita semasa lunch yang mana selepas kita selesai makan terus pergi ke tempat solat.

Jika waktu solat belum masuk ambil sedikit masa untuk mengaji Al-Quran sekurang-kurangnya dapat separuh page pon dah ok. Bila dah dapat mengaji Al-Quran barulah hati tenang kan nak sambung buat kerja.

 

3. Pasang Audio atau Youtube sebelum tidur

Sementara nak masuk tidur tu sambil-sambil gosok gigi nak persiapkan diri untuk tidur pasang audio atau buka saja youtube, cadangan youtube channel boleh klik di sini Al-Quran Juzu’ 1-30  di laptop supaya kita dapat mengisi masa yang santai tu dengan mendengar ayat Al-Quran.

Nak pasang terus sampai tertidur pon lebih baik sementara nak tunggu mata pejam kita pon boleh sambil-sambil mengaji Al-QUran.

Senang kan sebenarnya kita boleh mengaji Al-Quran pada bila-bila masa sahaja dan di mana jua kita berada. Terutamanya zaman sekarang yang semakin canggih teknologinya yang mana dapat memberi banyak manfaat kepada kita jika kita menggunakannya dengan baik.

Semoga dengan penulisan artikel ini dapat memberi manfaat kepada kita semua termasuk admin juga  dan dapat kita memperatikkan dalam kehidupan seharian  selain  meningkatkan motivasi dalam diri untuk mengamalkan mengaji Al-Quran setiap hari. InshaAllah . Selamat Beramal!

 

3 Tips Mengaji AL-Quran Yang Diajarkan Oleh Rasulullah

Nak Cepat KAYA? Cuba Ikuti Tips Dibawah. 3 Cara Mengaji Al-Quran yang Diajarkan Oleh Rasulullah. 

Mengaji Al-Quran merupakan salah satu kewajiban yang wajib dijalankan oleh setiap umat Islam. Seperti Solat 5 waktu, mengaji Al Quran juga merupakan ibadah yang tidak boleh ditinggalkan. Al-Quran merupakan kitab suci bagi umat muslim. Al-Quran adalah kitab terakhir yang diturunkan Allah SWT kepada Nabi Muhammad SAW.

Oleh kerana  itu, Al-Quran merupakan pedoman serta pegangan bagi seluruh umat muslim di seluruh dunia. Mengaji Al-Quran adalah Ibadah wajib yang tidak boleh ditinggalkan. Sekurang-kurangnya dalam satu hari cuba dapatkan 1 muka surat untuk dibaca. Jadikan amalan kita setiap hari dengan mengaji Al-Quran.

Jom kita kaji sama-sama tips atau cara mengaji Al-Quran yang diajarkan Rasulullah:

1. Mengaji Secara Tartil

Dalam Al-Qur’an surah Al Muzammil ayat 4 Allah berfirman “…dan bacalah Al-Qur’an secara tartil…”. Wajib bagi keatas setiap muslim mengaji Al-Quran secara tartil dan bertajwid. Tidak boleh mengaji Al-Quran secara semberangan sebab kalau salah sebutan huruf boleh lari maksudnya. Bila baca Al-Quran secara tartil boleh membuat setiap muslim dapat manfaat dengan apa yang telah di bacanya,makna dan juga keutamaan di dalamnya. Dan juga boleh membuatkan kita faham dan tahu maksud yang dibaca jika sebutannya betul.

2. Mengaji Secara Bertalaqqi

Apakah mengaji Al-Quran secara talaqqi tu ? Talaqqi adalah dengan cara seorang murid duduk di hadapan gurunya untuk memperdengarkan bacaan Al-Quran secara langsung dimana-mana sahaja dengan syarat secara bersemuka tanpa alat perantaraan yang lain. Bagi mereka yang masih baru dalam mengaji AL-Quran digalakkan untuk berguru supaya dapat mempelajari bacaan dan hukum tajwid dengan tepat dan betul. Dan mudah juga untuk bertanya apa yang tidak difahami semasa mengaji Al-Quran.

3. Mengaji Secara Bertadabbur

Tadabbur adalah membaca terjemahan Al-Quran dan juga tafsirnya sekali.Apabila kita mengaji Al-Quran, lebih baik untuk kita menghayati satu persatu kandungan terjemahan tersebut dan tafsirannya dan cuba kaitkan dengan kehidupan seharian kita. Cuba betul-betul hayati maksudnya ketika mengaji Al-Quran. InshaAllah jika kita menghadapi sesuatu masalah atau kesusahan kita akan dapat jawapan terus dari Al-Quran selepas kita betul-betul menghayati.

3 cara ini yang boleh kita amalkan ketika mengaji Al-Quran atau pun belajar Al-Quran. InsahaAllah dengan menggunakan cara yang betul, mudah kita untuk menghayati dan memahami apa yang telah dibaca dan juga mendapat ganjaran daripadanya. Amin. Selamat Beramal!

3 Tips Kumpul Pahala Sebagai Isteri Di Bulan Ramadhan

3 Tips Kumpul Pahala Sebagai Isteri Di Bulan Ramadhan

Golongan wanita adalah antara golongan yang mudah untuk merebut pahala lagi-lagi bila tibanya bulan Ramadhan. Tetapi kita yang menjadikannya sukar untuk dipraktikkan. Sebab apa? Sebab kebanyakan dari golongan wanita terlalu busy dengan kerja dan ada juga yang busy dalam menguruskan hal rumah tangga dan juga urusan anak-anak. Dan mungkin inilah antara faktor yang membuatkan golongan wanita tidak sempat untuk melakukan amalan kebaikan di bulan puasa. Di sini sedikit perkongsian cara bagaimana wanita boleh melakukan tugasan yang baik di bulan Ramadhan dan mendapat manfaat dari apa yang mereka lakukan.

Menyediakan juadah sahur dan berbuka

Isteri antara orang yang busy di dapur bila tibanya bulan ramadhan kerana mereka yg akan menyediakan makanan. Dan inilah peluang untuk wanita merebut pahala walaupun dalam kesibukan di bulan Ramadhan.  Inilah janji pahala yang Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam sebutkan,

مَنْ فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ غَيْرَ أَنَّهُ لاَ يَنْقُصُ مِنْ أَجْرِ الصَّائِمِ شَيْئًا

Siapa memberi makan orang yang berpuasa, maka baginya pahala seperti orang yang berpuasa tersebut, tanpa mengurangi pahala orang yang berpuasa itu sedikit pun juga.” (Riwayat At-tarmizi)

Bayangkanlah jika di dalam satu keluarga itu ada 4 atau 5 orang berpuasa maka betapa besarnya pahala yang disediakan oleh Allah swt untuk wanita atau isteri yang bertungkus lumus menyediakan hidangan bagi mereka sekeluarga.

Melakukan tugasan rumah sambil berzikir kepada Allah

Para isteri boleh berzikir atau pun memasang radio mengaji dan hanya mengikuti bacaan dari radio tersebut sambil melakukan tugasan rumah untuk menghidupkan suasana ibadah di rumah tersebut. Amalkan dengan zikir yang ringkas sahaja. Setiap kali melakukan tugasan mulut pun boleh terkumat kamit dengan zikir-zikir.

Pernah suatu masa Saidatina Fatimah mengadu pada bapanya Rasulullah saw akan beratnya melakukan tugas-tugas rumah, lalu di jawab oleh Baginda dengan menyebut:

Baginda bersabda: “Mahukah kamu berdua aku ajarkan sesuatu yang lebih baik daripada apa yang kamu berdua minta? Ketika kalian berbaring hendak tidur, maka bacalah takbir (Allahu Akhbar) 34 kali, tasbih (Subhanallah) 33 kali dan tahmid (Alhamdulillah) 33 kali. Sesungguhnya yang demikian itu lebih baik bagi kalian daripada seorang pembantu.” (HR. Muslim)

Mengajarkan anak mengaji

Dalam bulan Ramadhan, cuba untuk cari dan tetapkan satu masa yang boleh untuk mengajarkan anak mengaji. Ataupun boleh melakukan aktiviti bertadarrus bersama keluarga. Aktiviti ini dapat membantu mengukuhkan hubungan kekeluargaan dari segi rohani dan jasmani. Cuba penuhkan masa anak di bulan Ramadahan dengan pelbagai aktiviti yang berfaedah supaya kita dapat melatih anak berpuasa penuh sejak kecil lagi. Mungkin anak juga akan terleka semasa melakukan aktiviti tersebut sehinggakan tidak sedar masa berbuka semakin hampir.

Senangkan sebenarnya para isteri boleh mendapatkan pahala yang banyak di bulan Ramadhan ini. Hanya melakukan amalan yang boleh memberi manfaat kepada diri dan orang lain sahaja sudah mendapat pahala. MasyaAllah. Jadi, lakukan lah sebanyak amalan yang baik di bulan Ramadhan ini dan cuba untuk konsisten dengan amalan yang dilakukan selepas sahaja Ramadhan meninggalkan kita. Semoga perkongsian ini juga dapat memberi manfaat dan galakan kepada golongan wanita di luar sana untuk memperatikkan amalan tersebut dalam keluarga mereka. InshaAllah..

3 Aktiviti Para Ibu Boleh Lakukan Bersama Anak Dalam Bulan Ramadhan

3 Aktiviti Para Ibu Boleh Lakukan Bersama Anak Dalam Bulan Ramadhan

Tiba bulan ramadhan saja, para ibu mesti risau  jika anak-anak tidak dapat menahan puasa di saat akhir? Bagaimana kita sebagai ibu boleh membuatkan anak bertahan untuk puasa seharian penuh. Dan apa pengisian yang ibu boleh lakukan sepanjang anak berpuasa? Jadi,disini sedikit cadangan atau perkongsian untuk para ibu memenuhi masa anak dengan pelbagai aktiviti yang berfaedah dan menarik.

 

Hari cintai Al-Quran

Setiap hari lakukan aktiviti bersama anak dengan al-Quran. Terpulang pada ibu-ibu jenis aktiviti tersebut. sama ada mengaji ,menghafal atau pun menceritakan kisah-kisah yg terdapat di dalam al-Quran. Lebih menarik jika setiap aktiviti tersebut ibu-ibu selitkan unsur seni dan kraf supaya dapat membantu dari segi proses kefahaman dan penghayatan anak. Tetapkan masa untuk sesi dengan Al-Quran, tidak terlalu lama dan tidak terlalu sekejap. Bergantung juga dengan kemampuan anak tersebut. 

Didik anak dari kecil mencintai AL-Quran,bila mempunyai masa terluang ajar anak membaca Al-Quran. Sebagaimana Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Sebaik-baik kalian adalah orang yang mempelajari Al Quran dan yang mengajarkannya.” (HR. Al Bukhari)

 

Tabung sedekah

Sediakan satu tabung untuk anak. Galakkan anak bersedekah di bulan ramadhan. Para ibu boleh buat sendiri tabung-tabung pelbagai bentuk dan menarik supaya anak seronok untuk bersedekah. Banyak kelebihan jika kita amalkan amalan bersedekah. Firman Allah dalam Surah Ali Imran, ayat 133-134 mengenai bersedekah yang bermaksud: “Dan segeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan kamu dan (mendapat) Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang bertakwa.

Iaitu orang-orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah, dan orang-orang yang menahan kemarahannya, dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang. Dan (ingatlah), Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik.”

Justeru, setiap apa yang diperintahkan Allah itu pasti ada manfaatnya. Bila Allah menyuruh hamba-Nya melakukan sesuatu sama ada dalam bentuk wajib atau sunat, walaupun pada awalnya dilihat begitu sukar, jika dilakukan pasti ada kemanisan pada akhirnya.

Dekorasi Menu iftar

Semasa ingin menyediakan juadah berbuka, ajak anak-anak untuk membantu ibu di dapur. Sambil menyediakan Ibu-ibu boleh berzikir bersama anak-anak. Minta anak-anak menyedikan menu ringkas seperti sandwish , agar-agar beraneka warna dan macam-macam lagi. 

Dan boleh juga melatih anak untuk berkongsi juadah berbuka sesama jiran tetangga yang berdekatan. Lagi-lagi kepada mereka yang kurang berkemampuan. Tangan yang memberi lebih baik dari tangan yang menerima.

Macam-macam  lagi aktiviti yang para ibu boleh lakukan bersama anak di bulan ramadhan. Semoga para ibu  dapat melatih anak berpuasa sejak kecil lagi dan penuhi masa anak ketika berpuasa dengan pelbagai aktiviti yang bermaanfaat. Dengan adanya pelbagai aktiviti anak-anak akan leka dan tidak sedar masa berlalu dengan cepat. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada saya,anda dan kita semua. Selamat Mencuba!

3 Cara Khatam Quran Di Bulan Ramadhan Sambil Memandu

3 Cara Khatam Quran Di Bulan Ramadhan Sambil Memandu

Zaman sekarang ini kebanyakan masa kita akan diluangkan hanya di dalam kereta sahaja disebabkan perjalanan ke destinasi yang jauh atau tersekat dalam kesesakan lalu lintas. Mungkin tidak salah kalau kita luangkan masa tersebut dengan melakukan aktiviti yang berfaedah.

Jadi sempena bulan Ramadhan ini kita boleh luangkan masa untuk mengaji di dalam kereta. Sedikit perkongsian untuk anda bagaimana anda boleh membaca al-Quran sambil memandu kereta anda.

Anda perlu bersedia beberapa perkara dahulu sebelum memulakan perjalanan anda agar lebih fokus ketika pemanduan kenderaan itu nanti .

3 tips yang Beana akan kongsikan di bawah:-

Sediakan Pendrive dalam kereta

Ada pelbagai jenis pendrive yang boleh anda dapatkan di pasaran sekarang, boleh pilih yang mana sahaja asalkan boleh guna, isi pendrive anda dengan alunan bacaan Al-Quran mengikut sheikh yang anda sukai .

Anda boleh dengarkan di sini sheikh-sheikh yang menurut anda, anda suka dengan cara bacaan mereka, cadangan untuk anda, anda boleh memperdengarkan bacaan sheikh Mishary Rashed Al-Afasy yang bacaannya tenang dan anda mudah tangkap setiap huruf yang disebutkan. Anda boleh dapatkan audionya disini  https://bit.ly/2JuORWu.

Susun dalam pendrive mengikut nombor dan namakan surah maka boleh terus membaca mengikut susunan Al-Quran mushaf.

 

Sediakan Al-Quran didalam kereta.

Sambil mendengar sambil menghayati bacaan Al-quran dan apabila sampai ke destinasi tandakan di dalam Al-Quran anda berhenti di mana kerana ia dapat membantu anda untuk membaca pada hari seterusnya atau dalam pemanduan seterusnya.

 

Gunakan youtube channel mengikut sheikh yang anda sukai

Sambil memandu kereta sambil dengarkan dan sambil dengar sambil ikut mana yg tahu. Boleh lihat untuk channel youtube disini. Bacaan Sheikh Mishary Rashed Al-Afasy  https://bit.ly/2WzYeba.

 

Wanita hari ini perlu lebih kreatif dalam setiap keadaan. Walaupun sibuk cuba tanamkan dalam hati jangan pernah untuk meninggalkan Al-Quran.

Jadikan Al-Quran sebagai pedoman hidup kita! Bila jatuh ada Al- Quran, bila bangkit ada Al-Quran. Selamat beramal dan semoga bermanfaat.

3 Tips Ibu Diluar Sana Mendidik Anak Belajar Berpuasa Sejak 7 Tahun

3 Tips Ibu Boleh Mendidik Anak Belajar Berpuasa Sejak 7 Tahun

Para ibu nak tahu macam mana cara untuk menambah semangat anak supaya boleh belajar puasa hanya dengan melalui aura ibu? Jom dapatkan 3 tips mudah ini untuk bantu anak  memulakan puasa tahun ini.

Reward chart

Para ibu boleh sediakan carta reward yang cantik dan menarik untuk anak. Apabila anak berjaya puasa untuk hari tersebut tandakan/tampal kata-kata pujian kepada mereka. Anak akan lebih menjadi bersemangat untuk meneruskan puasa mereka.

 

Elakkan rangsangan berbentuk visual

Elakkan anak dari gambar-gambar atau rancangan televisyen yang berkaitan dengan makanan. Jika dibiarkan mereka menonton TV sepanjang hari, susah juga kerana banyak iklan-iklan makanan yang mungkin akan membuat mereka lapar!

 

Penuhi aktiviti anak dengan mengaji dan perkara yg berfaedah

Semasa anak berpuasa, anak akan kurang aktif kerana letih. Jadi para ibu boleh penuhi aktiviti anak dengan  mengaji cara yang menarik contohnya, mengaji menggunakan  barang-barang DIY supaya mereka boleh membuat aktiviti yang  dapat melekakan mereka, seperti mengaji

Inilah antara contoh-contoh aktiviti yang ibu boleh lakukan kepada anak supaya mereka terlatih dari kecil untuk berpuasa penuh. Anak ibarat kain putih,ibu bapalah yang akan mencorakkan kehidupan anak mereka. Semoga anak-anak dibesarkan dalam bi’ah yang solehah. InshaAllah.

5 Kategori Isteri Derhaka

5 Kategori Isteri Derhaka

Wanita adalah hiasan dunia. Apabila wanita dipanggil sebagai isteri, ia bukanlah bermakna untuk merendahkan taraf wanita itu. Sebaliknya, ia adalah sebagai satu jaminan hak supaya isteri-isteri ini terpelihara, dilindungi dan dibela dengan baik oleh seorang suami. 5 Kategori Isteri Derhaka Seorang isteri mempunyai tugas dan tanggungjawab terhadap suaminya. Tanggungjawab ini merupakan suatu perkara yang sangat penting dan serius. Ianya tidak boleh diabaikan. Sekiranya isteri mengabaikan tanggungjawabnya, mereka akan senang mendapat laknat dan dikhuatiri akan termasuk di dalam kategori isteri derhaka.

Sekiranya terdapat isteri-isteri yang tidak menunaikan tanggungjawabnya kepada suami dengan sebaik-baiknya, dan menganggap bahawa tanggungjawab terhadap suami itu membebankan dan menyusahkan dirinya, maka isteri yang sebegitu dikhuatiri termasuk di dalam golongan isteri yang menderhaka dan nusyuz. Apakah perkara yang termasuk di dalam ciri-ciri isteri yang derhaka itu?

Hal ini perlu di ambil tahu oleh para isteri sebagai langkah berwaspada supaya terhindar daripada kategori tersebut.

Tidak Mensyukuri Kebaikan Yang Dilakukan Suami

Firman Allah SWT yang bermaksud, “Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaannya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir.” (Surah Ar-Ruum : 21)

Seorang isteri diamanahkan untuk bersyukur kepada suaminya yang telah memberikan nafkah zahir dan batin kepadanya. Ini kerana, dengan syukurnya isteri kepada suaminya dan tdak menuntut, maka rumahtangga akan lebih bahagia. Seorang isteri yang tidak bersyukur kepada suaminya dan banyak menuntut adalah petanda isteri tidak baik dan tidak merasa cukup dengan rezeki yang Allah kurniakan kepadanya.

Allah SWT telah berfirman yang bermaksud, “Dia lah jua yang menguasai urusan dan perbendaharaan langit dan bumi; Ia memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya (menurut peraturan yang telah ditetapkan), dan Dia juga yang menyempitkannya (menurut peraturan itu); sesungguhnya Ia Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.” (Surah Asy-Syura : 12)

Menyakiti Hati Suami

Isteri tidak sepatutnya dalam apa juga keadaan sekalipun mengherdik atau menyakiti hati suami. Adalah seeloknya, sebagai seorang isteri, sentiasa bersedia untuk menggembirakan dan menghiburkan hati suami sama ada dengan tingkah laku yang elok, tutur kata yang menjadi penawar serta perhiasan diri zahir dan batin.

Firman Allah SWT, “Allah mengemukakan satu misal perbandingan (yang menyatakan tidak ada manfaatnya) bagi orang-orang kafir (berhubung rapat dengan orang-orang mukmin selagi mereka tidak beriman dengan sebenar-benarnya), iaitu: perihal isteri Nabi Nuh dan isteri Nabi Lut; mereka berdua berada di bawah jagaan dua orang hamba yang soleh dari hamba-hamba Kami (yang sewajibnya mereka berdua taati); dalam pada itu mereka berlaku khianat kepada suami masing-masing; maka kedua-dua suami mereka (yang berpangkat Nabi itu) tidak dapat memberikan sebarang pertolongan kepada mereka dari (azab) Allah, dan (sebaliknya) dikatakan kepada mereka berdua (pada hari pembalasan): “Masuklah kamu berdua ke dalam neraka bersama-sama orang-orang yang masuk (ke situ).” (Surah At-Tahrim : 10)

Keluar Tanpa Izin Suami

Allah SWT telah berfirman yang bermaksud, “Dan hendaklah kamu tetap diam di rumah kamu serta janganlah kamu mendedahkan diri seperti yang dilakukan oleh orang-orang Jahiliyah zaman dahulu; dan dirikanlah sembahyang serta berilah zakat; dan taatlah kamu kepada Allah dan RasulNya. Sesungguhnya Allah (perintahkan kamu dengan semuanya itu) hanyalah kerana hendak menghapuskan perkara-perkara yang mencemarkan diri kamu – wahai “AhlulBait” dan hendak membersihkan kamu sebersih-bersihnya (dari segala perkara yang keji).” (Surah Al-hzab : 33) Seorang isteri tidak digalakkan untuk keluar dari rumah sekiranya tidak mendapat keizinan daripada suaminya. Ini kerana seorang isteri perlu mematuhi dan taat pada suami selagi ianya tidak melanggar syariat Islam. Seorang isteri memikul tanggungjawab untuk menjaga nama baik suami dan diri sendiri.

Tidak Menjaga Kehormatan Diri Sebagai Isteri

Menjaga kehormatan diri sebagai seorang isteri adalah perkara yang wajib dilakukan. Menjaga kehormatan diri juga bermakna menjaga aib diri dan suami. Ini telah dijelaskan di dalam Al-Quran.

Firman Allah SWT yang bermaksud, “Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.” (Surah An-Nur : 31)

Oleh itu, seorang isteri harus menuruti perintah suaminya. Sekiranya suami memanggil, maka haruslah dia menjawab panggilannya. Sekiranya si suami melarang sesuatu maka, haruslah si isteri menjauhinya. Sekiranya si suami melarang tetamu dilarang datang ke rumah selama dia tiada di rumah sama ada saudara dekat ataupun jauh, dari kalanggan mahram ataupun bukan, maka si isteri wajib mematuhinya.

Meminta Cerai Daripada Suami

“Wahai orang-orang yang beriman, tidak halal bagi kamu mewarisi perempuan-perempuan dengan jalan paksaan, dan janganlah kamu menyakiti mereka (dengan menahan dan menyusahkan mereka) kerana kamu hendak mengambil balik sebahagian dari apa yang kamu telah berikan kepadanya, kecuali (apabila) mereka melakukan perbuatan keji yang nyata. Dan bergaulah kamu dengan mereka (isteri-isteri kamu itu) dengan cara yang baik. Kemudian jika kamu (merasai) benci kepada mereka (disebabkan tingkah-lakunya, janganlah kamu terburu-buru menceraikannya), kerana boleh jadi kamu bencikan sesuatu, sedang Allah hendak menjadikan pada apa yang kamu benci itu kebaikan yang banyak (untuk kamu).” (Surah An-Nisa : 19)

Berdasarkan ayat diatas, mungkin apa yang dibencikan itu, Allah sedang menjadikannya kebaikan buat diri kita. Jadi, jangan kerana ada perkara yang kita tidak suka akan suami kita, maka kita meminta cerai daripada suami kita. Berkemungkinan ianya akan memberikan kebaikan untuk kita.

Firman Allah SWT, “Kaum lelaki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita, oleh kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (wanita), dan kerana mereka (lelaki) telah menafkahkan sebahagian daripada harta mereka. (Surah An-Nisa : 34)

Demikian itulah sebahagian daripada ciri-ciri atau kategori isteri derhaka dan balasan buruk yang akan diterima di akhirat kelak. Semoga ianya akan memberikan kesedaran dan manfaat untuk kita semua lagi-lagi bagi isteri-isteri sekalian.