fbpx

Perlukah Membaca Doa Selepas Azan?

Kepentingan Membaca Doa Selepas Azan

Tuntutan untuk membaca doa selepas azan telah diajarkan oleh ibu bapa sejak anda kecil lagi. Malah, doa ini sering dimainkan di kaca-kaca televisyen atau corong radio. Hingga anda mampu menghafal tanpa sedar kerana sering mendengar doa ini. Apa pentingnya membaca doa selepas azan ni sebenarnya?

doa selepas azan

Doa selepas azan sangat digalakkan untuk anda baca kerana besar manfaatnya. Walaupun doanya hanya ringkas, namun besar nilainya untuk anda. Sebagaimana telah ditetapkan dalam sebuah hadith Nabi SAW yang didengar oleh Jabir bin ‘Abdillah, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

Barang siapa yang mendengar azan dan berdoa: Ya Allah, wahai Tuhan yang telah mensyariatkan seruan azan dan sembahyang yang akan didirikan. Kurniakanlah kedudukan yang tinggi dan terpuji yang engkau telah janjikan kepada junjungan kami Nabi Muhammad dan kehormatan, luluslah baginya syafaatku baginya pada hari kiamat.

Sahih Bukhari

Ternyata Rasulullah SAW telah menjanjikan syafaat buat anda yang mengamalkan doa selepas azan. 

doa lepas azan

اللَّهُمَّ رَبَّ هَذِهِ الدَّعْوَةِ التَّامَّةِ وَالصَّلاَةِ الْقَائِمَةِ آتِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدًا الْوَسِيلَةَ وَالْفَضِيلَةَ وَالشَّرَفَ وَالدَّرَجَةَ الْعَالِيَةَ الرَّفِيْعَةَ وَابْعَثْهُ مَقَامًا مَحْمُودًا الَّذِي وَعَدْتَه اِنَّكَ لاَتُخْلِفُ الْمِيْعَادَ

Maksudnya: Ya Allah, wahai Tuhan yang telah mensyariatkan seruan azan dan sembahyang yang akan didirikan. Kurniakanlah kedudukan yang tinggi dan terpuji yang engkau telah janjikan kepada junjungan kami Nabi Muhammad serta kehormatan. Sesungguhnya Engkau tidak memungkiri janji.

Apa pentingnya syafaat Rasulullah SAW untuk kita?

Syafaat bermaksud perantaraan atau pertolongan antara seseorang kepada orang lain, dengan usaha untuk mendapatkan maslahat atau menolak mudharat. Dengan izin Allah, Nabi Muhammad SAW telah diberi keistimewaan untuk memberi syafaat kepada umatnya ketika hari Kiamat nanti.

Melalui tuntutan mengamalkan doa selepas azan ini, Rasulullah SAW sebenarnya telah memberi kemudahan untuk kita; umat baginda bagi memperolehi syafaat baginda pada hari akhirat kelak.

Sedangkan anda tahu, walaupun tanpa doa daripada anda untuk menganugerahkan kedudukan yang mulia buat Rasulullah SAW, kedudukan baginda sebagai kekasih Allah takkan berubah sedikit pun. Tempatnya akan sentiasa berada di sisi Allah. 

Jadi, amalan bacaan doa selepas azan ini sebenarnya peluang untuk kita terus berusaha bagi mendapatkan syafaat Rasulullah SAW ketika detik sukar pada hari akhirat kelak.

Alangkah ruginya anda jika doa ini dibiar tidak diamal! 

Selain itu, sebagai usaha untuk mendapatkan syafaat Rasulullah SAW, anda perlu perbanyakkan amalan sunnah baginda. Contohnya, banyakkan solat malam, bersedekah dan membaca Al-Quran dengan tartil, iaitu mengikut hukum tajwid dan makhraj huruf yang betul.

mengaji alquran

Beana HomeQuran menyediakan kelas perkhidmatan pembelajaran Al-Quran bersama guru-guru bertauliah. Klik saja link saya nak belajar Al-Quran online! untuk maklumat lanjut.

Semoga penulisan ringkas ini mampu memberi manfaat buat anda. Jangan lepaskan peluang untuk berkongsi ilmu ini kepada orang lain. Kerana sebaik-baik manusia adalah mereka yang memberi dan menyebarkan manfaat kepada orang lain. Semoga Allah redha.

Kelebihan Surah Al-Ikhlas Sebagai Surah Amalan

Kelebihan Surah Al-Ikhlas Sebagai Surah Amalan

Surah Al-Ikhlas terdiri daripada 4 ayat dan merupakan surah yang ke 112 dalam Al-Quran. Tahukah anda dalam surah ringkas ini terkandung beribu hikmah?

surah al ikhlas

Surah Al-Ikhlas juga dikenali sebagai surah pelindung. Surah ini terkenal dikaitkan dalam sebuah kisah menyayat hati tentang seorang sahabat Nabi, Bilal Bin Rabah yang diseksa oleh tuannya yang kejam. Ketika dada Bilal ditindih dengan sebuah batu yang besar, bibir Bilal berulang kali menyebut; “Ahad! Ahad!” yang bermaksud Allah Yang Tunggal.

Hanya kepada Allah, Bilal serahkan nilai keimanan dalam jiwanya dan memohon pertolongan.

Gagasan Surah Al-Ikhlas ini adalah tentang kemurnian dan keesaan Allah SWT. Banyak kelebihan bagi anda yang mengamalkan surah ini sebagai surah amalan harian.

Kali ini saya akan kongsikan 3 kelebihan yang akan anda perolehi jika anda amalkan Surah Al-Ikhlas ini sebagai amalan harian secara ringkas. Jom sama-sama kita pelajari!

Dicintai Allah

Daripada Aishah RA yang bermaksud:

Sesungguhnya Nabi SAW mengutus seseorang kepada sekelompok pasukan, dan ketika orang itu mengimami sahabat-sahabatnya yang lainnya di dalam solat mereka dan beliau mengakhiri bacaannya dengan قُلْ هُوَ اللهُ أَحَدٌ, maka apabila mereka pulang, mereka menceritakan hal itu kepada Rasulullah SAW, lalu Baginda pun bersabda: “Tanyalah beliau, mengapa beliau berbuat demikian?” Lalu mereka bertanya kepadanya. Beliau pun menjawab: “Kerana surah ini mengandungi sifat al-Rahman dan aku mencintai membaca surah ini,” lalu Nabi SAW bersabda: “Beritahu beliau, sesungguhnya Allah pun mencintainya”

Hadith riwayat Imam Al-Bukhari

Hadith di atas menunjukkan sesiapa yang mencintai surah Al-Ikhlas dan sering membacanya, Allah juga akan membalas dengan limpahan belas kasih sayang dan rahmat kepada seseorang itu.

Beroleh Kebaikan Di Dunia & Akhirat

Bagi anda yang rajin mengamalkan surah ringkas ini sebagai surah harian, dengan izin Allah, akan dianugerahkan kebaikan buat anda baik di dunia dan akhirat. Kebaikan di dunia termasuklah diberi kecukupan dalam setiap rezeki yang anda terima pada setiap hari, dihindarkan penyakit dan terlindung daripada bala.

Ayat kedua surah Al-Ikhlas yang bermaksud:

Allah menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat.

Yakinlah bahawa hanya kepada Allah tempat anda bergantung dan memohon bantuan. Curahkan segala hajat anda kepada Allah. Dalam pada yang sama rajinkanlah diri anda untuk mengamalkan membaca surah ini agar beroleh kebaikan di dunia dan akhirat. Walaupun begitu, janganlah niatkan membaca surah ini hanya kerana inginkan hajat diperkenan. Sebaliknya, amalkanlah selalu agar dapat tumbuhkan rasa kecintaan terhadap surah ini. 

Anda digalakkan untuk membaca surah Al-Ikhlas ini setiap kali selepas anda menunaikan solat fardhu. Secara tidak langsung, anda telah jadikan ia sebagai surah amalan harian.

berdoa
Pahala Membaca Surah Al-Ikhlas Adalah Bersamaan Dengan Sepertiga Al-Quran

Daripada Abu Sai’d Al-Khudri yang bermaksud:

Sesungguhnya seseorang mendengar orang lain membaca قُلْ هُوَ اللهُ أَحَدٌ dengan berulang kali, lalu dia datang bertemu Rasulullah SAW dan menceritakan hal itu kepadanya, dan seolah-olah orang itu menganggap remeh surah itu, maka bersabdalah Rasulullah SAW: “Demi Dzat yang jiwaku berada di tanganNya, sesungguhnya surah itu sebanding dengan sepertiga al Qur`an.”

Hadith riwayat Imam Al-Bukhari

Jangan sesekali anda merendahkan nilai surah ini kerana singkatnya ia. Sebaliknya perhatikanlah makna disebalik setiap bait ayatnya. Setiap bait ayat memanjatkan pengakuan tentang keesaan dan kesucian Allah SWT. Tiada ruginya jika anda belajar untuk mempelajari intipati surah ini dan sekaligus mencintainya.

baca alquran

Anda boleh ke Beana HomeQuran jika anda ingin belajar ilmu Al-Quran. Klik saja link saya nak belajar Al-Quran online! untuk maklumat lanjut.

Semoga perkongsian ringkas ini sedikit sebanyak mampu memberi manfaat kepada anda. Tiada istilah terlalu lambat untuk belajar. Malah biarkan sepanjang waktu kita hidup dijadikan sebagai proses pembelajaran. Semoga Allah redha.

Bolehkah Belajar Membaca Al-Quran Online?

Bolehkah Belajar Al-Quran Online?

al quran online

Belajar membaca Al-Quran pada zaman sekarang tak sama seperti zaman dahulu. Kalau dahulu, kita harus pergi ke rumah guru mengaji, duduk di hadapannya kemudian barulah boleh mula belajar.

Tapi sekarang, pada era dunia digital ini, segalanya boleh anda selesaikan melalui hujung jari. 

Termasuk belajar membaca Al-Quran?

Ya, benar.

Bagaimana nak belajar Al-Quran hanya dengan hujung jari?

Antaranya melalui penggunaan medium yang mengandungi ilmu yang pelbagai seperti YouTube. Anda hanya perlu search kata kunci: pembelajaran Al-Quran dan boom! macam-macam jenis pembelajaran atau tips membaca Al-Quran boleh dijumpai.  

Walaupun begitu, bagi anda yang masih merangkak dalam menemui teknik pembacaan Al-Quran yang betul, anda perlu menggunakan kaedah talaqqi musyafahah untuk belajar membaca Al-Quran.

Apa tu Talaqqi Musyafahah?

belajar alquran

Talaqqi musyafahah adalah suatu teknik pembelajaran Al-Quran secara berhadapan dengan guru yang mahir dalam ilmu Al-Quran. Iaitu dengan cara perdengarkan bacaan Al-Quran dari mulut ke mulut. Ia adalah kaedah yang berkesan untuk mempelajari Al-Quran kerana guru boleh menegur secara langsung jika ada sebutan huruf anda yang tak tepat.

Begitu juga bagi mereka yang sudah mahir membaca Al-Quran, lebih baik sekiranya anda berguru bersama mereka yang mahir dalam bidangnya agar ilmu Al-Quran yang dipelajari itu diyakini kesahihannya.

belajar mengaji

Pembelajaran Al-Quran memerlukan praktikal dan pembetulan bacaan. Malah, ia perlu dilakukan berulang kali agar dapat dibiasakan bacaan yang betul di bawah ajaran guru yang mahir dalam bidang Al-Quran. 

Dengan kemudahan teknologi pada zaman ini, anda boleh mempelajari Al-Quran melalui platform atas talian seperti melalui Zoom, Skype atau Whatsapp yang membolehkan anda bersemuka dengan guru.

Apakah hukum belajar Al-Quran online?

Hukum mengajar dan belajar Al-Quran online adalah harus kerana penggunaan kemudahan teknologi untuk memberi pengajaran dan pemahaman Al-Quran kepada masyarakat adalah satu usaha yang murni. Orang yang menyebarkan ilmu Al-Quran adalah termasuk orang yang memberi manfaat. Semua orang Islam sangat digalakkan untuk mempelajari dan mengajar ilmu Al-Quran. Ini selari dengan hadith yang diriwayatkan oleh Uthman RA daripada Rasulullah SAW bersabda:

خَيْرُكُمْ مَنْ تَعَلَّمَ الْقُرْآنَ وَعَلَّمَهُ

Maksudnya: Orang yang paling baik antara kamu adalah orang yang belajar dan mengajarkan Al-Quran.

Riwayat Al-Bukhari

Jika anda ingin belajar Al-Quran, Beana HomeQuran sedia membantu. Anda boleh saja klik link saya nak belajar Al-Quran online! untuk maklumat lanjut. Semoga bermanfaat ya!

5 Manfaat Menjadi Guru Mengajar Al-Quran

5 Manfaat Menjadi Guru Mengajar Al-Quran

guru alquran

“Guru mengajar Al-Quran? Wah mulianya kerja awak!”

Kita sering mendengar ayat sedemikian rupa, bukan? Antara sebabnya para nabi dan rasul juga ditugaskan untuk mengajar dan menyebarluaskan ilmu Islam pada zaman dahulu. Hasil daripada ketekunan dan kesabaran mereka menyebabkan sinar Islam masih teguh menyinar sehingga kini. Jadi, apakah keistimewaan menjadi guru Al-Quran selain mendapat letih dan lelah? Point yang kelima sangat penting, pastikan untuk baca sehingga habis! Lima manfaat dan keistimewaan jika anda jadi guru mengaji adalah:

Aliran Pahala Yang Berterusan Hingga Selepas Mati

Selari dengan pesanan Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Ahmad:

“Sebaik-baik manusia adalah mereka yang mampu memberikan manfaat buat masyarakat.”

Tugasan guru yang sentiasa menyebarkan manfaat bagi menjadi penyuluh hidup buat masyarakat mampu menjadi aset pahala yang berterusan. Malah sehingga kita berada di liang lahad kelak.  

Guru Al-Quran Dipandang Tinggi Oleh Masyarakat Langit & Bumi

Berdasarkan hadith riwayat Muslim daripada Rasulullah SAW:

“Akan terputus segala amalan seseorang anak Adam setelah ajal menjemputnya, kecuali tiga perkara, iaitu sedekah jariah, penyebaran ilmu bermanfaat kepada orang lain dan untaian doa daripada anak-anak soleh.”

Mereka yang mengamalkan dan mengajarkan ilmu Al-Quran yang benar mampu bergelar sebagai pewaris legasi Rasulullah SAW. Usaha dan jerih perih mengajar ilmu Al-Quran akan sentiasa dihitung dan dipandang tinggi oleh masyarakat langit dan bumi.

Guru Al-Quran Mempunyai Peluang Untuk Belajar Sambil Mengajar

Menjadi guru tidak hanya tertumpu kepada pengajaran ilmu kepada para pelajar. Malah melalui perkongsian ilmu pengetahuan antara pelajar dan guru membuka peluang kepada semua pihak untuk belajar daripada satu sama lain. Ini kerana mempelajari dan mengajari ilmu Al-Quran adalah sangat dituntut dalam Islam.

Menjadi Peringatan Bersama Termasuk Buat Diri Sendiri
guru alquran

Bekerja sebagai seorang guru Al-Quran boleh bertindak sebagai peringatan buat diri sendiri untuk sering konsisten dalam mempelajari Al-Quran dan segala ilmu yang terkandung di dalamnya.

Dalam pada masa yang sama tugasan ini mampu meninggikan darjat kedua orang tua mengikut hadith riwayat Abu Dawud:

“Barangsiapa membaca dan mengamalkan isi kandungan Al-Quran, Allah akan memakaikan mahkota yang menyinar lebih daripada sinaran matahari dunia buat kedua orang tuanya pada hari kiamat.”

Mempelajari Al-Quran Dalam Kumpulan Yang Terbaik
guru alquran

Beana HomeQuran menyediakan peluang dan khidmat untuk mempelajari Al-Quran sekaligus menjadi guru Al-Quran yang mampu menyebarkan manfaat buat masyarakat.

Marilah kita bersama-sama merebut peluang untuk mengumpul aset buat persediaan di kemudian hari dengan menjadi seseorang yang sering menyebarkan manfaat kepada orang lain. Bagaimana?Dengan cara menjadi guru Al-Quran yang terbaik di antara yang terbaik di Beana HomeQuran. Untuk maklumat lanjut, dipersilakan untuk klik pautan Qutor Beana .

Quran Tutor: 3 Kaedah Pembelajaran Ketika COVID-19

Quran Tutor: 3 Kaedah Pembelajaran Ketika COVID-19

quran tutor virus covid19

Quran tutor perlu menjalankan kelas mengaji dengan mematuhi normalisasi baharu. Cetusan pandemik wabak COVID-19 telah mengubah normalisasi lama kehidupan seharian rakyat Malaysia.

Walaupun begitu, ia tidak sepatutnya menjadi penghalang untuk meneruskan kelas pembelajaran Al-Quran. Begitu juga dengan proses pembelajaran dan pengajaran andragogi dan pedagogi.

Pastikan untuk baca sehingga habis untuk mengetahui kaedah pembelajaran ketika COVID-19. Tiga kaedah pembelajaran yang perlu dicakna ketika pandemik COVID-19 adalah seperti berikut:

1. Pembelajaran secara maya atau atas talian (Online learning)

quran tutor online learning

Kaedah pembelajaran secara maya atau atas talian perlu diimplementasikan dan dijadikan normalisasi dalam kalangan para Quran tutor dan pelajar. Platform seperti Google Meet, Zoom dan Microsoft Team telah meluas digunakan oleh guru dan pelajar ketika proses pengajaran dan pembelajaran (PdP) online di sekolah harian. 

2. Perketatkan penjagaan Standard Operating Procedure (SOP) ketika pembelajaran bersemuka

quran tutor hand sanitizer

Oleh disebabkan tidak semua orang berkemampuan untuk mencapai rangkaian Internet yang seragam, kelas mengaji secara bersemuka juga perlu dilakukan. Oleh itu, para Quran tutor perlu menitikberatkan SOP yang ditetapkan oleh kerajaan. Antaranya:

  • Pemeriksaan suhu badan para pelajar dan Quran tutor sebelum memulakan pembelajaran.
  • Mewajibkan penggunaan hand sanitizer sebelum menjalankan kelas.
  • Sususan meja para pelajar perlu dalam jarak satu meter.
  • Mengamalkan penjarakkan sosial seboleh yang mungkin.

Kedua-dua pihak guru dan para pelajar bertanggungjawab untuk menjaga diri sendiri sepanjang kelas dijalankan. Ia merupakan usaha untuk memutuskan rangkaian penyakit COVID-19.

3. Penggunaan media sosial sebagai medium pengajaran oleh Quran tutor

social media

Para tenaga pengajar Al-Quran perlu mengambil inisiatif untuk berhubung dengan para pelajar. Desawarsa ini, para pelajar sinonim dengan kepenggunaan kemudahan teknologi, khususnya pelajar dewasa dan remaja. Salah satu kaedah yang efektif untuk mengajar Al-Quran adalah melalui rangkaian media sosial. Penggunaan media sosial seperti Whatsapp, Facebook, Instagram, Telegram dan sebagainya boleh merapatkan jurang antara tenaga pengajar Al-Quran dan para pelajar. Di Beana HomeQuran, para Quran tutor digalakkan untuk mengikuti proses pembelajaran yang selaras dengan perkembangan teknologi.

Beana HomeQuran cakna tentang kehendak masyarakat yang memerlukan bimbingan dalam pembelajaran Al-Quran. Oleh itu, para Qutor Beana juga mengambil berat atas kehendak masyarakat. Beana HomeQuran menyediakan kelas pembelajaran mengaji secara atas talian mahupun kelas bersemuka. Untuk maklumat lanjut, sila klik pada pautan mahu mengaji.