fbpx

MUSLIMAH HAID? APA YANG BOLEH DILAKUKAN ?

MUSLIMAH HAID ? APA YANG BOLEH DILAKUKAN ?

 

Sebagai umat islam, melakukan ibadah adalah merupakan ketaatan kita pada ALLAH. Ketaatan adalah melakukan perkara yang sesuai diperintahkan oleh Allah. Tiada satu pon keadaan dalam kehidupan seorang manusia walaupun muslimah haid yang boleh terlepas dari maksud ibadah kepada ALLAH . Setiap masa atau setiap keadaan mesti ada ibadah yang sesuai mengikut keadaan yang tertentu.

Bagi kaum muslimah misalnya, ALLAH memberikan kepada mereka banyak keutamaan dan keistimewaan mereka, adalah ketika masa haid. Ketika ini, ALLAH melarang mereka untuk melakukan solat dan ibadah puasa.

Seorang yang sedang haid dan meninggalkan solat dia telah melakukan satu perkara yang bersesuaian dengan apa yang telah diperintahkan. Muafaqatul amal , adalah satu ketaatan pada ALLAH , mereka yang haid meninggalkan solat bererti dia melakukan satu perkara yang telah diperintahkan.

Dalam apa yang masyhur melalui pandangan mazhab Syafei, seorang yang sedang haid HARAM membaca Al-Quran. Difahami, mereka yang mengikut perintah dalam agama untuk tidak membaca Al-Quran ketika dia dalam keadaan haid bukanlah dalam keadaan yang rugi tapi dia sedang melakukan ketaatan pada ALLAH.

Terdapat satu pandangan dalam mazhab Syafei yang mana membolehkan seorang muslimah haid untuk membaca ayat-ayat Al-Quran mengikut keadaan tertentu seperti:

1. Muslimah Haid yang menghafal Al-Quran

Sebahagaian ulama’ dalam mazhab Syafei membenarkannya untuk mereka yang khuatir haidnya berpanjangan dan takut LUPA akan hafalannya. Maka ia dibolehkan.

2. Mengajarkan Al-Quran

Mengajar Al-Quran menjadi sebahagian dari pekerjaannya, maka dalam mazhab Syafei agar dia tidak kehilangan pekerjaannya maka dibolehkan untuk membaca Al-Quran.

3. Membaca doa dan zikir

Yang mengamalkan doa dan setiasa menyebut zikir-zikir yang terdapat di dalam Al-Quran.

Selain itu, banyak lagi ibadah-ibadah lain yang boleh dilakukan ketika sedang haid seperti sedekah, menuntut ilmu, menyampaikan nasihat dan dakwah, mendidik anak,mengurus rumah tangga dan banyak lagi.

Jika disenaraikan kita akan sedar perkara yang boleh dilakukan muslimah haid berkaitan ketaatan pada ALLAH adalah jauh lebih banyak berbanding perkara yang dilarang atau haram dilakukan.

Dan tidak dinafikan sama sekali, terlalu besar peluang mereka untuk merebut dan meraih ganjaran ketika dalam keadaan haid dengan melakukan pelbagai amalan seperti beberapa contoh yang telah kami sebutkan di atas.

Semoga Allah S.W.T memberikan kefahaman yang tepat kepada kita semua dalam beragama. Aminn.

Mengaji Al-Quran 30 Juzuk Bagi Wanita Bekerjaya? 3 tips Ini Membantu Anda.

Mengaji Al-Quran 30 Juzuk Bagi Wanita Bekerjaya? Tips ini Membantu anda.

Bila kita dah mula bekerja dan sibuk bekerja selalunya memang tak kan ada masa nak buat kerja lain kan. Hatta nak sikat rambut pun tade masa (yelaa tu:) ). Seawal pagi dah keluar rumah untuk terus berjaya dalam bidang kerjaya pulang pula dah lewat malam. Bila nak selit mengaji Al-Quran 30 juzuk ya?

Bila sampai rumah dah penat mulalah lupa untuk membuat aktiviti rohani seperti mengaji Al-Quran 30 juzuk, membaca tafsirannya, menghafal surah-surah pendek dan bertadabbur.

Admin nak share 3 tips bagaimana anda menjadi wanita super busy tetapi kekal mengaji Al-Quran 30 juzuk setiap bulan.Pssstttt, tips di bawah bukanlah semata-mata tips di rumah saja tetapi untuk kepelbagaian keadaan ataupun situasi anda berada. Teruskan membaca ya!

1. Tentukan Target atau Sasaran

Setiap pencapaian perlu ada target atau sasaran. Okeh, cara membuat target mengaji Al-Quran 30 juzuk perlu menyediakan jadual yang direka sendiri mengikut kesesuaian masa anda yang available dalam sehari ataupun boleh saja download di Jadual Mengaji 30 Juzuk.

Dengan target yang dibuat dapat membantu anda mengaji Al-Quran secara istiqamah dan sistematik. Berazamlah untuk memiliki jadual yang baik untuk mengaji Al-Quran agar bahagia dunia dan akhirat.

2. Mengaji Al-Quran 30 Juzuk Melalui Smartphone

Teknologi yang semakin canggih sekarang dapat membantu wanita yang bekerjaya untuk kekal mengaji Al-Quran walau dimana pun anda berada tak kira masa dan juga keadaan. Hanya di hujung jari saja anda dah boleh buka apps mengaji di smartphone. Mesti ada smartphone kan?

Bila dah ada apps tersebut dalam smartphone anda, kemana saja anda boleh buka dan dengar ayat Quran tesebut. Apps apa yang sesuai untuk digunakan? Boleh lihat pada gambar di bawah.Admin dah sediakan untuk anda. Ada 8 pilihan mp3 offline yang anda boleh install di smartphone anda.

3. 4 Pages Dalam 1 Waktu

1 juzu’ ada 20 pages betul? Jadi buat list atau reminder setiap kali selepas solat cuba mengaji Al-Quran dalam 4 pages. Macam mana kalau berada di office ketika itu?

Ada 2 pilihan sama ada sambil kerja dengan memperdengarkan ayat tersebut ataupun bawa saja page tersebut untuk solat seterusnya. Paling mudah dengarkan saja dalam perjalanan balik ke rumah. InshaAllah dalam sehari boleh selesai 1 juzu’ kita.

Semoga penulisan ini dapat menjadikan jalan  kepada kita untuk meraih pahala dan mendalami ilmu Allah sebagai wanita

yang bekerjaya dan supaya kita semua juga dapat menyeimbangkan kekuatan fizikal dan rohani dalam perkara dunia dan juga akhirat. InshaAllah.

Dialukan kepada yang membaca untuk berkongsi artikel ini kepada yang lain ya. Semoga semua mendapat manfaat daripada penulisan ini. Selamat Beramal.

Bulan Ramadhan Bulan Para Isteri Kumpul Pahala ?

3 Tips Kumpul Pahala Sebagai Isteri Di Bulan Ramadhan

bulan ramadhan

Golongan wanita adalah antara golongan yang mudah untuk merebut pahala lagi-lagi bila tibanya bulan Ramadhan. Tetapi kita yang menjadikannya sukar untuk dipraktikkan. Sebab apa? Sebab kebanyakan dari golongan wanita terlalu busy dengan kerja dan ada juga yang busy dalam menguruskan hal rumah tangga dan juga urusan anak-anak.

Dan mungkin inilah antara faktor yang membuatkan golongan wanita tidak sempat untuk melakukan amalan kebaikan di bulan puasa. Di sini sedikit perkongsian cara bagaimana wanita boleh melakukan tugasan yang baik di bulan Ramadhan dan mendapat manfaat dari apa yang mereka lakukan.

Menyediakan juadah sahur dan berbuka

Isteri antara orang yang busy di dapur bila tibanya bulan ramadhan kerana mereka yg akan menyediakan makanan. Dan inilah peluang untuk wanita merebut pahala walaupun dalam kesibukan di bulan Ramadhan.  Inilah janji pahala yang Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam sebutkan,

مَنْ فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ غَيْرَ أَنَّهُ لاَ يَنْقُصُ مِنْ أَجْرِ الصَّائِمِ شَيْئًا

Siapa memberi makan orang yang berpuasa, maka baginya pahala seperti orang yang berpuasa tersebut, tanpa mengurangi pahala orang yang berpuasa itu sedikit pun juga.” (Riwayat At-tarmizi)

Bayangkanlah jika di dalam satu keluarga itu ada 4 atau 5 orang berpuasa maka betapa besarnya pahala yang disediakan oleh Allah swt untuk wanita atau isteri yang bertungkus lumus menyediakan hidangan bagi mereka sekeluarga.

Melakukan tugasan rumah sambil berzikir kepada Allah

Para isteri boleh berzikir atau pun memasang radio mengaji dan hanya mengikuti bacaan dari radio tersebut sambil melakukan tugasan rumah untuk menghidupkan suasana ibadah di rumah tersebut. Amalkan dengan zikir yang ringkas sahaja. Setiap kali melakukan tugasan mulut pun boleh terkumat kamit dengan zikir-zikir.

Pernah suatu masa Saidatina Fatimah mengadu pada bapanya Rasulullah saw akan beratnya melakukan tugas-tugas rumah, lalu di jawab oleh Baginda dengan menyebut:

Baginda bersabda: “Mahukah kamu berdua aku ajarkan sesuatu yang lebih baik daripada apa yang kamu berdua minta? Ketika kalian berbaring hendak tidur, maka bacalah takbir (Allahu Akhbar) 34 kali, tasbih (Subhanallah) 33 kali dan tahmid (Alhamdulillah) 33 kali. Sesungguhnya yang demikian itu lebih baik bagi kalian daripada seorang pembantu.” (HR. Muslim)

Mengajarkan anak mengaji

Dalam bulan Ramadhan, cuba untuk cari dan tetapkan satu masa yang boleh untuk mengajarkan anak mengaji. Ataupun boleh melakukan aktiviti bertadarrus bersama keluarga.cJika ibu tiada masa, ibu boleh menyediakan perkhidmatan belajar mengaji secara private untuk anak-anak dirumah. Tiadalah masa anak terbuang begitu saja di bulan yang mulia ini.

Dengan aktiviti yang dilakukan ini dapat membantu menyeimbangkan kehidupan anak-anak dan keluarga kita juga dengan ilmu akhirat.  Cuba penuhkan masa anak di bulan Ramadahan dengan pelbagai aktiviti yang berfaedah supaya kita dapat melatih anak berpuasa penuh sejak kecil lagi. Mungkin anak juga akan terleka semasa melakukan aktiviti tersebut sehinggakan tidak sedar masa berbuka semakin hampir.

Senangkan sebenarnya para isteri boleh mendapatkan pahala yang banyak di bulan Ramadhan ini. Hanya melakukan amalan yang boleh memberi manfaat kepada diri dan orang lain sahaja sudah mendapat pahala.

MasyaAllah. Jadi, lakukan lah sebanyak amalan yang baik di bulan Ramadhan ini. Dan cuba untuk konsisten dengan amalan yang dilakukan selepas sahaja Ramadhan meninggalkan kita.

Semoga perkongsian ini juga dapat memberi manfaat dan galakan kepada golongan wanita di luar sana untuk memperatikkan amalan tersebut dalam keluarga mereka. InshaAllah..