fbpx
tips bulan ramadhan

3 Tips Mendidik Anak Belajar Berpuasa Sejak 7 Tahun

3 Tips Ibu Boleh Mendidik Anak Belajar Berpuasa Sejak 7 Tahun

Anda nak tahu macam mana cara mendidik anak belajar puasa hanya dengan melalui aura ibu? Jom dapatkan 3 tips mudah ini untuk bantu anak  memulakan puasa tahun ini.

tips bulan ramadhan

Reward Chart

Ibu bapa boleh sediakan carta reward yang cantik dan menarik untuk anak. Apabila anak berjaya puasa untuk hari tersebut tandakan/tampal kata-kata pujian kepada mereka. Anak akan lebih menjadi bersemangat untuk meneruskan puasa mereka. Atau letakkan sticker bintang setiap sehari mereka berpuasa menunjukkan berapa banyak kumpulan bintang yang mereka boleh dapat.

Elakkan Rangsangan Berbentuk Visual

watching tv

Elakkan anak-anak menonton gambar-gambar atau rancangan televisyen yang berkaitan dengan makanan. Jika dibiarkan mereka menonton TV sepanjang hari, susah juga kerana banyak iklan-iklan makanan yang mungkin akan membuat mereka lapar!

Penuhi Aktiviti Anak Dengan Mengaji & Perkara Yang Berfaedah

mengajar alquran

Semasa anak berpuasa, anak akan kurang aktif kerana letih. Jadi para ibu boleh penuhi aktiviti anak dengan  mengaji cara yang menarik contohnya, belajar menggunakan  barang-barang DIY supaya mereka boleh membuat aktiviti yang  dapat melekakan mereka. Atau isi masa luang dengan mengaji bersama-sama.

Jika anda mencari perkhidmatan pembelajaran Al-Quran secara atas talian, anda boleh ke Beana HomeQuran. Kelas disediakan dari peringkat kanak-kanak, remaja dan dewasa. Jangan lepaskan peluang untuk belajar bersama guru bertauliah! Boleh klik saya nak belajar Al-Quran online! untuk maklumat lanjut.

Berikut antara contoh-contoh aktiviti yang ibu boleh lakukan kepada anak supaya mereka terlatih dari kecil untuk berpuasa penuh. Anak ibarat kain putih, ibu bapalah yang akan mencorakkan kehidupan anak mereka. Semoga anak-anak dibesarkan dalam bi’ah yang solehah. Semoga bermanfaat!