fbpx

3 Tips Ibu Diluar Sana Mendidik Anak Belajar Berpuasa Sejak 7 Tahun

3 Tips Ibu Boleh Mendidik Anak Belajar Berpuasa Sejak 7 Tahun

Para ibu nak tahu macam mana cara untuk menambah semangat anak supaya boleh belajar puasa hanya dengan melalui aura ibu? Jom dapatkan 3 tips mudah ini untuk bantu mendidik anak  memulakan puasa tahun ini.

Reward chart

Para ibu boleh sediakan carta reward yang cantik dan menarik untuk anak. Apabila anak berjaya puasa untuk hari tersebut tandakan/tampal kata-kata pujian kepada mereka. Anak akan lebih menjadi bersemangat untuk meneruskan puasa mereka.

Reward merupakan aspek yang sangat penting dalam mendidik anak. Apa pun pembelajaran yang dilakukan , ingat ibu perlu sediakan reward siap-siap ya.

Elakkan rangsangan berbentuk visual dalam mendidik anak

Elakkan anak dari gambar-gambar atau rancangan televisyen yang berkaitan dengan makanan. Jika dibiarkan mereka menonton TV sepanjang hari, susah juga kerana banyak iklan-iklan makanan yang mungkin akan membuat mereka lapar!

Ibu juga boleh sediakan mereka tab or smartphone dan terus buka kan video-video yang boleh mendidik anak dalam pendidikan agama mereka. Contohnya , video kisah-kisah nabi , video mengaji atau video omar hana pon dah ok.

Penuhi aktiviti anak dengan mengaji dan perkara yg berfaedah

Semasa anak berpuasa, anak akan kurang aktif kerana letih. Jadi para ibu boleh penuhi aktiviti anak dengan  mengaji cara yang menarik contohnya, mengaji menggunakan  barang-barang DIY supaya mereka boleh membuat aktiviti yang  dapat melekakan mereka.

Contohnya ibu boleh membuat aktiviti mengenal huruf hijaiyyah bersama anak menggunakan bola kecil yang berwarna warni. Dan latih mereka untuk mengingat huruf-huruf hijaiyyah yang telah dipelajari.

Inilah antara contoh-contoh aktiviti yang ibu boleh lakukan kepada anak supaya mereka terlatih dari kecil untuk berpuasa penuh.

Dalam mendidik anak berpuasa, lakukanlah ia dengan penuh hikmah. Elakkan memaksa dengan keras sehingga kewajipan lain; seperti solat, dianggap ringan oleh anak-anak.

Kalau anak tak mampu berpuasa, jangan sesekali mengejek, mengungkit, atau memalukan anak yang tidak berpuasa di hadapan orang lain. Ia boleh menjadikan mereka kurang yakin diri dan tak mahu mencuba lagi.