fbpx

Blog

TIPS MENGAHADAPI BILA PENJAGA ANAK CUTI MENGEJUT

kadang-kadang kita perlu bersedia untuk menyiapkan diri kita untuk bersedia mengahadapi keadaan yang kita rasa senang tiba-tiba kena stop sebab orang lain tak boleh bergerak untuk kita. jom atasi dengan tenang

1. tarik nafas dalam2 bila terbaca msg dari pengasuh ” maaf kak harini saya hal tak dapat menjaga anak akk” dan sambil senyum senyum dan senyum.

2. bangun dengan penuh semangat, ada waktu mengaji 1page pon dah ok.

3. ok buat macam biasa, siapkan apa yang perlu disiapkan semua.

4. msg BOSS,(bagi yang bekerja dengan orang) whatsapp KLIEN (bagi yang buat bizz sendiri) dengan ayat yang baik, mohon maaf kenapa dan atas sebab apa, inshaallah kita sama-sama manusia mereka akan faham.

5. agar tetap produktif, bagi yang kerja sendiri, siapkan kerja yang bersuaian ketika bekerja dengan anak kecil dan mengaharapkan kerja2 siap.

6. bagi yang bekerja dengan BOSS sediakan onedrive google fail-fail yang memang banyak kerja jadi boleh buat kerja dari rumah.

7. masak awal untuk menyiapkan segala lunch n dinner agar tak terganggu dengan aktiviti kerja yang akan disiapkan pada hari tersebut.

KELEBIHAN WAKTU MENGEJUT INI BERLAKU
1. boleh cek anak-anak mengaji
2. boleh ajar anak-anak hal2 mengaji
3. boleh keluar dan belikan anak-anak buku mengaji yang menarik
dan apa-apa yang patut dilakukan untuk proses perkembangan si anak terutamanya dalam urusan agama iaitu biarkan mereka mengaji dengan semangat kita
dan boleh panggil guru seminggu sekali untuk terus memberikan istiqamah dan waktu yang tepat untuk mengaji

MANFAAT AL-QURAN KEATAS MANUSIA

“Sesungguhnya orang-orang yang selalu membaca kitab
Allah swt (Al-Quran) dan mendirikan sembahyang dan menafkahkan sebahagian dari rezeki
yang Kami anugerahkan kepada mereka dengaan diam-diam dan terang-terangan, mereka itu mengharapkan perniagaan yang tidak akan rugi.
Agar Allah swt menyempurnakan kepada mereka pahala mereka dan
menambah kepada mereka dari anugerah-Nya. Sesungguhnya Allah swt
Maha Pengampun lagi Maha Mensyukuri.”

(QS Fathiir 35:29-30)

 

Dari Usman bin Affan ra, katanya: rasulullah saw
bersabda “Sebaik-baik kamu ialah orang yang belajar Al-Qur’an
dan mengajarkannya.”
(Riwayat Al-Bukhari)

PENGAJARAN DARI HADIS:

  1. Keutamaan belajar dan mengajar Al-Quran
  2. Tingginya darjah orang yang belajar Al-Quran dan mengajarkannya
  3. Kemuliaan seseorang dihitung dengan ilmu dan mengamalkan Al-Quran

Diriwayatkan daripada Aisyah ra, katanya: Rasulullah saw bersabda: “Orang yang membaca Al-Qur’an sedangkan dia mahir membacanya, kelak mendapat tempat di dalam Syurga bersama-sama dengan malaikat-malaikat utusan yang mulia lagi baik. Sedangkan orang yang membaca AlQur’an, tetapi dia tidak mahir, membacanya tertegun-tegun (tersangkut-sangkut)  dan nampak agak berat lidahnya (belum lancar), dia akan mendapat dua pahala.”
(Riwayat Al- Bukhari)

PENGAJARAN DARI  HADIS:

  1. Tidak ada istilah rugi membaca Al-Quran samaada sudah pandai atau belum
  2. Kemuliaan orang yang mahir membaca Al-Quran darjah mereka bersama dengan para malaikat yang mulia
  3. Bacalah Al-Quran meskipun belum lancar dan teruslah belajar agar bertambah kemuliaan

Diriwayatkan daripada Abu Musa Al-Asy’ari ra, rasulullah saw bersabda:
“Perumpamaan orang mukmin yang membaca Al-Qur’an
adalah seperti buah Utrujjah yang baunya harum dan rasanya enak (sedap).
Perumpamaan orang mukmin yang tidak membaca Al-Qur’an seperti buah
kurma yang tidak berbau sedang rasanya enak dan manis. Perumpamaan
orang munafik yang membaca Al-Qur’an adalah seperti raihanah yang
baunya harum sedang rasanya pahit. Dan perumpamaan orang munafik yang
tidak membaca Al-Qur’an adalah seperti hanzhalah yang tidak berbau
sedang rasanya pahit.”
(Riwayat Bukhari & Muslim)

PENGAJARAN DARI HADIS

  1. Membaca Al-Quran membuat seorang mukmin mulia dan diakhirat
  2. Keburukan sifat munafik yang hanya mempercantikkan diluar tapi tiada keimanan didalam

BAGAIMANA UNTUK MENJADI IBU BAPA YANG SANGAT KISAH TENTANG AL-QURAN

semua sedia maklum Al-Quran adalah satu-satunya jalan manusia akan tenang didalam alam kubur adalah memiliki teman Al-Quran

tapi kenapa kita masih on off dengan Al-Quran????? soalan yang sangat penting disoal dan hanya bungkaman hati sahaja

sedikit tips yg ingin dikongsikan

 

  1. ibu bapa perlu BELAJAR TERLEBIH DAHULU,

cuba ingat-ingat kembali, bila kali terakhir kita benar-benar pempelajari Al-Quran???? waktu kecil itu pun waktu sekolah rendah. sebab sekolah menengah dah takde sekolah agama, cuba bayangkan kalau umur kita sekarang usia 35tahun sudah berapa tahun kita meninggalkan ilmu mengaji. jangan salahkan anak kalau kita juga tidak mahu belajar Al-Quran

 

  1. APA YANG PERLU DIPELAJARI

sering terucap, saya dah tua tak boleh ingat hukum-hukum tajweed ni ust/ustazah, cuba bincangkan dengan guru yang mengajar jangan tekankan istilah hukum2 tajweed, cukup bacaannya BETUL MAKHRAJ HURUF, dan BACAAN TARTIL

 

  1. CONTOHI PADA ANAK-ANAK (ROLE MODEL)

peringkat awal kalau anak tak ikut juga, ajak lah dan bawa mereka bersama-sama untuk membaca Al-Quran, umur berapa pun anak itu pasti akan mengikuti apa kata orang tuanya, proses berontak pasti ada tapi sering dan selalu simpan dalam hati kita, ia hanya sementara

 

Ada banyak method yang perlu dilaksanakan bagi saya cukuplah yang sedikit yang paling utama adalah ISTIQAMAH

 

NAK NGAJI SECARA ISTIQAMAH DENGAN MEMANGGIL GURU DATANG KERUMAH ANDA?

Jom dapatkan di +601152234111

Like page kami https://www.facebook.com/beana.homequran/

TIPS MENJADIKAN MENGAJI AMALAN UTAMA DIRUMAH ANDA

Alquran adalah satu kitab suci orang Islam yang mana di dalamnya mengandungi pelbagai aspek terutamanya hal kehidupan seorang muslim

 

Jadi,alangkah sedihnya ketika Alquran tidak lagi menjadi amalan utama dibaca didalam istana yang sedang kita bina sebagai keluarga Islam

Jom cuba tips dibawah untuk terus istiqamah dalam membaca Al-Quran

 

  1. pastikan kita sebagai ibu bapa memiliki jadual tetap dalam mengaji

 

  1. pastikan selepas magrib atau sebelum tidur anak-anak membaca 1 atau 2 ayat

 

  1. pastikan anak-anak memiliki hafalan surah-surah lazim

 

  1. ulang surah2 tersebut semasa ibu menyediakan makanan dan meminta 2minit baca mengikut urutan Al-Quran

 

SELAMAT BERAMAL

 

JOM mengaji secara istiqamah dengan ustaz ustazah

+601152234111

JOM LIKE N SHARE https://www.facebook.com/beana.homequran/