Blog

Lafaz Niat Puasa Yang Mudah Ketika Ramadhan

Niat puasa , mesti ada yang masih keliru sama ada boleh atau tidak membaca niat puasa sebulan sekali gus kan ?

Lagi beberapa hari saja lagi untuk kita menunaikan kewajipan rukun islam yang ketiga iaitu berpuasa di bulan Ramadhan.

Dah bersedia ke kita semua dari fizikal dan mental? InshaAllah yang paling penting kita semua masih diberi kesempatan untuk melakukan ibadah puasa tahun ini.

Jadi , lafaz niat mana yang kita perlu baca sama ada membacanya secara harian atau sebulan terus ? Sebenarnya tidak menjadi permasalahan pon dalam cara membacanya. Jika kita selesa untuk mengguna lafaz niat secara harian pon boleh, sebulan terus pon boleh. Boleh rujuk juga persoalan di Hukum Fatwa Mufti Wilayah ini.

Yang penting , perlu membaca lafaz tersebut . Jom saya kongsikan lafaz niat puasa yang boleh kita baca.

1.Lafaz niat puasa untuk Sehari

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ أَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى
Maksudnya: “Sahaja aku berpuasa esok hari pada bulan ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala”.

2.Lafaz niat untuk Sebulan

نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى
Maksudnya: ” Maksudnya: Sahaja aku berpuasa keseluruhan pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala”.

Jika kita takut atau risau terlupa untuk melafazkan niat setiap hari , jadi digalakkan untuk membaca niat untuk sebulan terus. Bila waktu untuk kita membacanya ? Jom dapatkan jawapan yang tepat dan teruskan membaca hukumnya di sini.

Bila dah menunaikan ibadah puasa , mesti masing-masing ada azam nak Khatam Quran kan? Tapi masalahnya , sempat ke nak khatam Quran kalau bacaan sekarang masih kurang lancar ? Jika anda seorang yang menghadapi masalah ini , jangan risau !

Layari saja laman web ini , Kelas mengaji ONLINE dapat membantu anda menyelesaikan masalah yang dihadapi. DAFTAR SEKARANG jika anda tidak mahu terlepas dari tawaran ini.

InshaAllah , Puasa kita tahun ini kita dapat menjadikannya benar-benar fokus untuk beribadah pada Allah disamping Al-Quran. Semoga dengan penulisan ini dapat memberi manfaat pada diri kita dan yang membaca dan berkongsi pada yang lain.

 Jangan lupa untuk share article ini pada semua kenalan anda !

BeanahomeQuran

Doa Harian Yang Perlu Diamalkan oleh Usahawanita

Doa harian harus diamalkan oleh setiap muslim terutamanya untuk mereka yang mahu berjaya dalam setiap perusahan yang dibangunkan. Terutamanya bagi mereka yang bergelar usahawanita.

Sebenarnya ada satu rahsia yang patut kita amalkan secara konsisten dalam kehidupan. Nak tau apa dia ? D.O.A. Sungguh hebat kuasa doa ini .

Banyak doa harian yang boleh diamalkan sebagai usahawan dalam kehidupan seharian. Jom Amalkan setiap hari dalam kehidupan kita dengan Zikir dan doa harian di bawah !

لَا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ إِلَّا بِاللهِ

Maksud: Tiada daya dan tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah semata-mata.

“Ucapkanlah :لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ

Kerana ia adalah diantara khazanah syurga”. [Sahih, al Bukhari] Dan banyak kelebihan yang boleh didapati apabila kita membaca kalimah tersebut. Boleh teruskan baca di Kelebihannya.

سُبْحَانَ اللَّهِ ، وبِحَمْدِهِ سُبْحَانَ اللَّهِ الْعَظِيمِ

Maksud: Maha Suci Allah dan segala puji bagi-Nya, Maha Suci Allah yang Maha Agung.

“Dua kalimah yang ringan ke atas lisan, dicintai oleh al Rahman, dan berat dalam timbangan Mizan:

سُبْحَانَ اللَّهِ وَبِحَمْدِهِ سُبْحَانَ اللَّهِ الْعَظِيمِ ” [Sahih, al Bukhari & Muslim]

BACA SURAH AL-IKHLAS

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ (1) اللَّهُ الصَّمَدُ (2) لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ (3) وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ (4)

SELAWAT ATAS NABI

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ، وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

SENTIASA ISTIGHFAR

أَسْتَغْفِرُ اللهَ العَظِيم

DOA DIMURAHKAN REZEKI

Ya Allah,
Kurniakanlah kepada kami rezeki yang Halal lagi baik tanpa memberatkan kami Dan semoga kami dilimpahkan rezeki yang berpanjangan dan diberkati-Mu .

Ya Allah,
Kabulkanlah doa kami
Amin Ya Robbal ‘Alamin.

SEMOGA ALLAH MEMAKBULKAN DOA KITA SEMUA. INSHAALLAH AMINN.

Khas buat mereka yang mencari kelas mengaji ONLINE sepanjang pkp ini boleh lah terus pergi ke laman web Beanahomequran.

SEMOGA BERMANFAAT !

Dapatkan Produk yang menarik dan dengan HARGA BERPATUTAN di https://beanahomequran.com/produk/ SEKARANG !!!

Penyakit Berjangkit Berbahaya ?5 Tips Boleh Diamalkan dan Nombor 3 Wajib Buat !

Dunia sekarang digemparkan dengan penyakit berjangkit yang sangat berbahaya iaitu virus corona atau dikenali sebagai COVID-19.

Cuba amalkan 5 Tips ini, inshaAllah kita semua terhindar dari sebarang penyakit berjangkit yang berbahaya.

1. Mencuci tangan dengan betul

Kerap mencuci tangan di mana saja kita berada. Ini bukan saja dapat melindungi dari sebarang penyakit berjangkit malah kita juga dapat menitik beratkan mengenai pentingnya menjaga kebersihan itu sendiri.

Dalam hadith ada mengatakan , “kebersihan itu adalah sebahagian dari iman”. Sebagai umat islam , kebersihan amatlah dititik beratkan dalam kehidupan seharian. Lebih baik jika kita mengamalkan wudhu’ setiap hari .

Macam mana dikatakan wudhu’ itu sebagai wudhu’ yang sempurna ? Jom tonton video Wudhu’ sempurna ini!

2. Menutup mulut ketika batuk atau bersin

Seeloknya , tutuplah mulut jika mengalami batuk dan juga bersin menggunakan tisu atau tangan. Dan jangan lupa untuk membasuh tangan sejurus kita bersin atau batuk.

Ini bagi mengelakkan kita atau orang yang berada disekeliling  terkena apa-apa penyakit berjangkit dan boleh memudaratkan kesihatan. Nak tahu dengan cara apa virus boleh merebak ? Terutamanya virus Covid 19 sekarang ni? Teruskan baca faktor utama virus tersebar.

3. Amalan Doa dan Zikir

Disini , saya kongsikan sedikit doa yang boleh diamalkan sepanjang keberadaan kita sama ada di luar atau pon di dalam rumah.

InshaAllah dengan amalan ini, kita semua dijauhi dari perkara yang berbahaya seperti penyakit berjangkit dan juga musibah-musibah yang lainnya.

Doa 1:

بِسْمِ اللّهِ الَّذِى لاَ يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ فِى الأِرْضِ وَلاَ فِى السَّمَآءِ وَهُوَ السَّمِيعُ العَلِيم

“Aku berlindung dengan nama Allah, tidak ada sesuatu di bumi atau di langit yang boleh membahayakan, sesungguhnya Dia lagi Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”

Doa 2:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ البَرَصِ ، وَالجُنُونِ ، والجُذَامِ ، وَسَيِّيءِ الأسْقَامِ

“Ya Allah, Aku berlindung kepada-Mu dari penyakit belang, gila, lepra dan keburukan segala macam penyakit.”

Doa 3:

أَعُوذُبِكَ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّامَّاتِ مِنْ شَرِّ مَا خَلَقَ

“Aku berlindung dengan kalimah Allah yang sempurna daripada segala keburukan yang Allah SWT cipta)” nescaya tidak akan berlaku perkara yang memudharatkan kamu.”

Doa 4:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْعَافِيَةَ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ

“Ya Allah aku memohon kepada-Mu keselamatan di dunia dan akhirat”.

4. Membaca Al-Quran

Luangkan masa kita yang ada sekarang ni untuk sentiasa mendekatkan diri dengan membaca AL-QURAN. Tetap belajar , fahami dan perbetulkan apa yang sebelum ini kita rasa kurang dari pembacaan kita.

Inilah masa yang sangat sesuai untuk anda kembali kepada Al-Quran. InshaAlah dengan pembacaan yang baik dan konsisten , ini juga boleh menjadi satu asbab untuk kita dijauhi daripada penyakit berjangkit. Amin .

Dan bila-bila anda bersedia untuk memperkasakan lagi bacaan mengaji anda, anda boleh sertai kelas mengaji kami hanya dengan klik kelas mengaji untuk info lebih lanjut ya.

5. Patuhi arahan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)

Dengan pesakit covid 19 yang makin meningkat dari hari ke hari, jadi KKM telah mengeluarkan arahan untuk kita semua tidak keluar dari rumah jika tiada tujuan yang penting. Di sini saya sediakan Statistic Covid 19 sebagai rujukan.

Rehat dan duduk la dirumah. Luangkan masa kita semua dengan keluarga, Jangan menjadirikan diri kita salah seorang dari punca penyebaran penyakit berjangkit tersebut.

Sebagaimana dalam Firman Allah:-

تُلْقُوا۟ بِأَيْدِيكُمْ إِلَى ٱلتَّهْلُكَةِ

Maksudnya : “Janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan…”

Surah Al-Baqarah (195)

Semoga dengan perkongsian tips ini dapat membantu memberi kesedaran kepada kita semua betapa pentingnya pencegahan awal dari Covid19 ini. Sesungguhnya mencegah itu lebih baik daripada mengubati.

Semoga Bermanfaat !

Boleh tonton juga dalam bentuk video penuh di channel youtube kami di sini.

Dapatkan produk dari kami dengan harga yang sangat berpatutan ! Hanya dengan klik di sini  https://beanahomequran.com/produk/

MUSLIMAH HAID? APA YANG BOLEH DILAKUKAN ?

Sebagai umat islam, melakukan ibadah adalah merupakan ketaatan kita pada ALLAH. Ketaatan adalah melakukan perkara yang sesuai diperintahkan oleh Allah. Tiada satu pon keadaan dalam kehidupan seorang manusia walaupun muslimah haid yang boleh terlepas dari maksud ibadah kepada ALLAH . Setiap masa atau setiap keadaan mesti ada ibadah yang sesuai mengikut keadaan yang tertentu.

Bagi kaum muslimah misalnya, ALLAH memberikan kepada mereka banyak keutamaan dan keistimewaan mereka, adalah ketika masa haid. Ketika ini, ALLAH melarang mereka untuk melakukan solat dan ibadah puasa.

Seorang yang sedang haid dan meninggalkan solat dia telah melakukan satu perkara yang bersesuaian dengan apa yang telah diperintahkan. Muafaqatul amal , adalah satu ketaatan pada ALLAH , mereka yang haid meninggalkan solat bererti dia melakukan satu perkara yang telah diperintahkan.

Dalam apa yang masyhur melalui pandangan mazhab Syafei, seorang yang sedang haid HARAM membaca Al-Quran. Difahami, mereka yang mengikut perintah dalam agama untuk tidak membaca Al-Quran ketika dia dalam keadaan haid bukanlah dalam keadaan yang rugi tapi dia sedang melakukan ketaatan pada ALLAH.

Terdapat satu pandangan dalam mazhab Syafei yang mana membolehkan seorang muslimah haid untuk membaca ayat-ayat Al-Quran mengikut keadaan tertentu seperti:

1. Muslimah Haid yang menghafal Al-Quran

Sebahagaian ulama’ dalam mazhab Syafei membenarkannya untuk mereka yang khuatir haidnya berpanjangan dan takut LUPA akan hafalannya. Maka ia dibolehkan.

2. Mengajarkan Al-Quran

Mengajar Al-Quran menjadi sebahagian dari pekerjaannya, maka dalam mazhab Syafei agar dia tidak kehilangan pekerjaannya maka dibolehkan untuk membaca Al-Quran.

3. Membaca doa dan zikir

Yang mengamalkan doa dan setiasa menyebut zikir-zikir yang terdapat di dalam Al-Quran.

Selain itu, banyak lagi ibadah-ibadah lain yang boleh dilakukan ketika sedang haid seperti sedekah, menuntut ilmu, menyampaikan nasihat dan dakwah, mendidik anak,mengurus rumah tangga dan banyak lagi.

Jika disenaraikan kita akan sedar perkara yang boleh dilakukan muslimah haid berkaitan ketaatan pada ALLAH adalah jauh lebih banyak berbanding perkara yang dilarang atau haram dilakukan.

Dan tidak dinafikan sama sekali, terlalu besar peluang mereka untuk merebut dan meraih ganjaran ketika dalam keadaan haid dengan melakukan pelbagai amalan seperti beberapa contoh yang telah kami sebutkan di atas.

Semoga Allah S.W.T memberikan kefahaman yang tepat kepada kita semua dalam beragama. Aminn.

Private Tutor Atau Kelas Tuisyen Ya?

Private Tutor atau Kelas Tuisyen ya?

Rata-rata ibu bapa sekarang menggunakan perkhidmatan private tutor untuk membuat kelas tambahan di rumah disebabkan dengan kekangan masa dan kerja setiap hari kan. Memang tiada masa pon nak ambil hantar anak lagi-lagi untuk ke kelas tambahan. Malam pulak dah penat. Tapi sebenarnya kalau anda nak tahu banyak juga kelebihan jika kita memilih untuk menggunakan private tutor untuk pembelajaran anak di rumah. Nak tau apa dia? Jom admin kongsikan antara kelebihan yang boleh kita grab dengan pemilihan tersebut.

1. Lebih Selamat dan Selesa

Kenapa admin cakap lebih selamat dan selesa? Iya, dengan adanya private tutor keselamatan anak akan lebih terjamin berbanding dengan menghadiri tuition di luar. Zaman sekarang ni jangan terlalu mudah untuk lepaskan anak kemana-mana. Kiri kanan depan belakang penuh dengan risiko. Lagi satu, di rumah anak anda akan lebih selesa untuk bertanyakan beberapa soalan yang tidak difahami daripada guru yang mengajar. Tade lah segan minta kawan tanyakan macam kat sekolah tu. Hehehe. Bila menggunakan private tutor di rumah juga, kurang lah gangguan seperti bising construction ke, orang kacau ke apa ke lah kan. Santai je bila belajar di rumah.

2. Lebih Jimat masa dan kos

Bila anda mempunyai private tutor, masa dan kos untuk hantar anak ke kelas tidaklah terlalu tinggi. Dan anda tidak perlu menghabiskan masa di atas jalan saja disebabkan oleh jammed semata. Duit minyak pon tak perlu kita keluarkan untuk hantar dan ambil anak dari kelas kan. Sambil tunggu boleh ulangkaji sikit dengan anak sebelum mula kelas. Tadelah kena terkejar kejar masa untuk menghantar anak ke kelas di luar.

3. Lebih perhatian ditumpukan

Bila belajar di rumah dengan private tutor, lebih mudah untuk mereka menumpukan sepenuh perhatian di bahagian mana yang anak kita perlu fokus dan tingkatkan kefahaman. Bila ramai pelajar, susah juga guru nak beri perhatian kan. Kenalah adil.  Betul tak? Berbanding kalau kat rumah. Anak-anak pon senang nak pick up nanti. Tetapi perlu diingat tau, bukan pelajaran akademik saja kita kena terlalu fokuskan untuk anak-anak sampaikan pelajaran agama ketinggalan. Untuk menyeimbangkan rohani anak kena lah ada dua-dua. Sekarang pon dah banyak kelas yang membuat perkhidmatan mengajar mengaji. Nak tau ke salah satu dari nya? Haaa kalau nak tau anda boleh klik link ini Beana Home Quran dan lagi bertuah sebab anda juga boleh dapatkan terus private tutor tau . SELAMAT MENCUBA !

Belajar Mengaji Dari Dulu tapi Sampai Sekarang Belum Khatam?

“Dah puas kita belajar mengaji tapi pelik sampai sekarang tak naik-naik. Tak dapat nak khatam Al-Quran disebabkan masih tidak lancar. Hukum tajwid pun tak dapat menguasai lagi. Macam mana ya? Kelas mana yang perlu saya ambil untuk belajar mengaji? Yang dapat memudahkan saya dalam penerimaan pelajaran tersebut?”

8 daripada 10 masalah yang sama selalu kita dengar kan? Dah belajar mengaji tapi masih tiada peningkatan atau pun tak tau nak cari kelas atau tempat yang sesuai untuk belajar mengaji. Memang susah dengan pelbagai dan bermacam kelas mengaji yang ada sekarang ni. Kena buat pilihan yang tepat untuk mendapatkan kesan yang baik.

Apa itu Beana Home Quran ?

Pernah dengar Beana Home Quran. BEANA adalah sebuah Platform yang membantu masyarakat yang ingin belajar mengaji Al-Quran tetapi ingin mudah, dimana pelajar boleh mengaji mengikut waktu hari dan tempat  yang fleksibel, sesuai dengan MOTO kami “Mengaji at your door step.

Siapa pelanggan kami?

Ada 3 kategori untuk mereka yang ingin belajar mengaji bersama Beana iaitu kanak-kanak remaja dan juga dewasa. Setiap kategori mempunyai kaedah atau teknik pembelajaran yang berbeza mengikut tahap kemampuan pelajar tersebut.

Bagaimana untuk mendaftar ?

Ada dua cara yang disediakan pihak kami untuk mendaftar kelas belajar mengaji sama ada melalui terus di talian di nombor 011-52234111( admin Nadhirah) atau pun boleh juga melalui website kami. Buka saja link ini https://beanahomequran.com// dan ikut step yang terdapat di website tersebut.

Apa Pakej yang ditawarkan ?

Setiap kategori mempunyai pakej yang telah ditawarkan oleh pihak Beana untuk belajar mengaji. Nak tahu lebih lanjut anda boleh layari di https://beanahomequran.com//pakej/. Di sini tersedia semua pakej lengkap untuk pelanggan kami mengikut setiap kategori kanak-kanak,remaja dan juga dewasa.

Apa kata pelanggan tentang Beana?

Antara feedback positif yang kami terima dari pelanggan antaranya :

“Alhamdulillah sy dh baca lancar membaca..walaupun mengulangi bacaan iqra’..sy seronok belajar…….”

Puan Norhayati ,pelajar dewasa

“Alhamdulillah my 6yo da boleh baca 3 huruf sambung sket2 dan da kenal huruf hijaiyah.Yg 3.5yo son tu da kenal sket2 huruf,”……….”slowly but surely”

Puan Nur Liyana Kamarulzaman, pelajar kanak-kanak

Bagi mereka yang ingin belajar mengaji bersama Beana boleh daftar dengan kami pada bila-bila masa saja ya. Klik untuk baca artikel ini juga

https://beanahomequran.com//kelas-mengaji-damansara/.

Mengaji Al-Quran 30 Juzuk Bagi Wanita Bekerjaya? 3 tips Ini Membantu Anda.

Mengaji Al-Quran 30 Juzuk Bagi Wanita Bekerjaya? Tips ini Membantu anda.

Bila kita dah mula bekerja dan sibuk bekerja selalunya memang tak kan ada masa nak buat kerja lain kan. Hatta nak sikat rambut pun tade masa (yelaa tu:) ). Seawal pagi dah keluar rumah untuk terus berjaya dalam bidang kerjaya pulang pula dah lewat malam. Bila nak selit mengaji Al-Quran 30 juzuk ya?
Bila sampai rumah dah penat mulalah lupa untuk membuat aktiviti rohani seperti mengaji Al-Quran 30 juzuk, membaca tafsirannya, menghafal surah-surah pendek dan bertadabbur. Admin nak share 3 tips bagaimana anda menjadi wanita super busy tetapi kekal mengaji Al-Quran 30 juzuk setiap bulan.Pssstttt, tips di bawah bukanlah semata-mata tips di rumah saja tetapi untuk kepelbagaian keadaan ataupun situasi anda berada. Teruskan membaca ya!

1. Tentukan Target atau Sasaran

Setiap pencapaian perlu ada target atau sasaran. Okeh, cara membuat target mengaji Al-Quran 30 juzuk perlu menyediakan jadual yang direka sendiri mengikut kesesuaian masa anda yang available dalam sehari ataupun boleh saja download di Jadual Mengaji 30 Juzuk. Dengan target yang dibuat dapat membantu anda mengaji Al-Quran secara istiqamah dan sistematik. Berazamlah untuk memiliki jadual yang baik untuk mengaji Al-Quran agar bahagia dunia dan akhirat.

2. Mendengar Melalui Smartphone

Teknologi yang semakin canggih sekarang dapat membantu wanita yang bekerjaya untuk kekal mengaji Al-Quran walau dimana pun anda berada tak kira masa dan juga keadaan. Hanya di hujung jari saja anda dah boleh buka apps mengaji di smartphone. Mesti ada smartphone kan? Bila dah ada apps tersebut dalam smartphone anda, kemana saja anda boleh buka dan dengar ayat Quran tesebut. Apps apa yang sesuai untuk digunakan? Boleh lihat pada gambar di bawah.Admin dah sediakan untuk anda. Ada 8 pilihan mp3 offline yang anda boleh install di smartphone anda.

3. 4 Pages Dalam 1 Waktu

1 juzu’ ada 20 pages betul? Jadi buat list atau reminder setiap kali selepas solat cuba mengaji Al-Quran dalam 4 pages. Macam mana kalau berada di office ketika itu? Ada 2 pilihan sama ada sambil kerja dengan memperdengarkan ayat tersebut ataupun bawa saja page tersebut untuk solat seterusnya. Paling mudah dengarkan saja dalam perjalanan balik ke rumah. InshaAllah dalam sehari boleh selesai 1 juzu’ kita. Semoga penulisan ini dapat menjadikan jalan  kepada kita untuk meraih pahala dan mendalami ilmu Allah sebagai wanita yang bekerjaya dan supaya kita semua juga dapat menyeimbangkan kekuatan fizikal dan rohani dalam perkara dunia dan juga akhirat. InshaAllah. Dialukan kepada yang membaca untuk berkongsi artikel ini kepada yang lain ya. Semoga semua mendapat manfaat daripada penulisan ini. Selamat Beramal.

3 Cara Mengaji Al-Quran Secara Flexible

3 Cara Mengaji Al-Quran Secara Flexible

“Bila setiap hari dah sibuk bekerja, kadang-kadang nak buat kerja lain pon dah tak sempat. Nak luangkan masa dengan anak apatah lagi. Pernah terfikir juga nak mengaji Al-Quran tapi disebabkan masa yang terlalu padat tak sempat pon. Ada ke cara walaupun sibuk tapi kita masih boleh mengaji Al-Quran sekurang-kurangnya 1 page sehari.”Kita biasa dengar kan tentang masalah di atas. Jadi ini sedikit perkongsian busy tapi kita still boleh mengaji Al-Quran.

1. Drive Sambil Mengaji

Selalunya apabila pergi ke pejabat, kita mengambil masa yang lama juga kan untuk duduk di dalam kereta kerana terpaksa menghadap kesesakan lalu lintas. Jadi, sepanjang di dalam kereta ibu boleh memasang cd ataupun mencucuk pendrive yang mempunyai  ayat Al-Quran dan mudah kita ikuti.

2. Lunch dengan Al-Quran

Bila waktu lunch 2 perkara yang kita akan buat kan dalam masa satu jam. Makan dan solat betul? Lagi satu tambahan bersembang. Apa kata lepas ni kita cuba ubah situasi kita semasa lunch yang mana selepas kita selesai makan terus pergi ke tempat solat. Jika waktu solat belum masuk ambil sedikit masa untuk mengaji Al-Quran sekurang-kurangnya dapat separuh page pon dah ok. Bila dah dapat mengaji Al-Quran barulah hati tenang kan nak sambung buat kerja. 3. Pasang Audio atau Youtube sebelum tidur Sementara nak masuk tidur tu sambil-sambil gosok gigi nak persiapkan diri untuk tidur pasang audio atau buka saja youtube, cadangan youtube channel boleh klik di sini Al-Quran Juzu’ 1-30  di laptop supaya kita dapat mengisi masa yang santai tu dengan mendengar ayat Al-Quran. Nak pasang terus sampai tertidur pon lebih baik sementara nak tunggu mata pejam kita pon boleh sambil-sambil mengaji Al-QUran. Senang kan sebenarnya kita boleh mengaji Al-Quran pada bila-bila masa sahaja dan di mana jua kita berada. Terutamanya zaman sekarang yang semakin canggih teknologinya yang mana dapat memberi banyak manfaat kepada kita jika kita menggunakannya dengan baik. Semoga dengan penulisan artikel ini dapat memberi manfaat kepada kita semua termasuk admin juga  dan dapat kita memperatikkan dalam kehidupan seharian  selain  meningkatkan motivasi dalam diri untuk mengamalkan mengaji Al-Quran setiap hari. InshaAllah . Selamat Beramal.

3 Tips Mengaji AL-Quran Yang Diajarkan Oleh Rasulullah

Mengaji Al-Quran merupakan salah satu kewajiban yang wajib dijalankan oleh setiap umat Islam. Seperti Solat 5 waktu, mengaji Al Quran juga merupakan ibadah yang tidak boleh ditinggalkan. Al-Quran merupakan kitab suci bagi umat muslim. Al-Quran adalah kitab terakhir yang diturunkan Allah SWT kepada Nabi Muhammad SAW.

Oleh kerana  itu, Al-Quran merupakan pedoman serta pegangan bagi seluruh umat muslim di seluruh dunia. Mengaji Al-Quran adalah Ibadah wajib yang tidak boleh ditinggalkan. Sekurang-kurangnya dalam satu hari cuba dapatkan 1 muka surat untuk dibaca. Jadikan amalan kita setiap hari dengan mengaji Al-Quran.

Jom kita kaji sama-sama tips atau cara mengaji Al-Quran yang diajarkan Rasulullah:

1. Mengaji Secara Tartil

Dalam Al-Qur’an surah Al Muzammil ayat 4 Allah berfirman “…dan bacalah Al-Qur’an secara tartil…”. Wajib bagi keatas setiap muslim mengaji Al-Quran secara tartil dan bertajwid. Tidak boleh mengaji Al-Quran secara semberangan sebab kalau salah sebutan huruf boleh lari maksudnya. Bila baca Al-Quran secara tartil boleh membuat setiap muslim dapat manfaat dengan apa yang telah di bacanya,makna dan juga keutamaan di dalamnya. Dan juga boleh membuatkan kita faham dan tahu maksud yang dibaca jika sebutannya betul.

2. Mengaji Secara Bertalaqqi

Apakah mengaji Al-Quran secara talaqqi tu ? Talaqqi adalah dengan cara seorang murid duduk di hadapan gurunya untuk memperdengarkan bacaan Al-Quran secara langsung dimana-mana sahaja dengan syarat secara bersemuka tanpa alat perantaraan yang lain. Bagi mereka yang masih baru dalam mengaji AL-Quran digalakkan untuk berguru supaya dapat mempelajari bacaan dan hukum tajwid dengan tepat dan betul. Dan mudah juga untuk bertanya apa yang tidak difahami semasa mengaji Al-Quran.

3. Mengaji Secara Bertadabbur

Tadabbur adalah membaca terjemahan Al-Quran dan juga tafsirnya sekali.Apabila kita mengaji Al-Quran, lebih baik untuk kita menghayati satu persatu kandungan terjemahan tersebut dan tafsirannya dan cuba kaitkan dengan kehidupan seharian kita. Cuba betul-betul hayati maksudnya ketika mengaji Al-Quran. InshaAllah jika kita menghadapi sesuatu masalah atau kesusahan kita akan dapat jawapan terus dari Al-Quran selepas kita betul-betul menghayati.

3 cara ini yang boleh kita amalkan ketika mengaji Al-Quran atau pun belajar Al-Quran. InsahaAllah dengan menggunakan cara yang betul, mudah kita untuk menghayati dan memahami apa yang telah dibaca dan juga mendapat ganjaran daripadanya. Amin. Selamat Beramal!