fbpx

Blog

Tak Usah Malu Belajar Al-Quran Walau Umur Sudah Lanjut

Jangan Malu Untuk Belajar Al-Quran!

“Mengaji Al-Quran? Malulah, sebab dah lama tinggal…”

Jika anda pernah merasakan bibit-bibit malu untuk belajar mengaji kerana sudah lama tinggalkan Al-Quran, ketahuilah itu merupakan petanda yang baik. Kerana Allah mengetuk pintu hati anda untuk memperbaiki kelemahan diri sendiri dan berusaha menjadi hambaNya yang lebih baik. 

Namun, jangan biarkan perasaan malu itu menjadi aral yang menghalang langkahan anda untuk belajar mengaji. Anda tidak sepatutnya berasa malu untuk menuntut ilmu, lebih-lebih lagi ilmu berkaitan agama. 

Kenapa?

belajar al quran

Kerana banyak kelebihan daripada usaha mempelajari Al-Quran yang diceritakan melalui Al-Quran dan hadis. Jom sama-sama kita telusuri satu persatu!

Digandakan ganjaran kebaikan

Ketahuilah, Allah telah menjanjikan ganjaran kebaikan buat hambaNya yang belajar membaca Al-Quran.

Daripada Abdullah bin Mas’ud RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

Barangsiapa yang membaca satu huruf di dalam al-Quran maka baginya satu kebaikan dan setiap kebaikan itu digandakan menjadi sepuluh kebaikan yang semisal dengannya. Aku tidak mengatakan “الم” satu huruf akan tetapi Alif satu huruf, Laam satu huruf dan Miim satu huruf.

Hadis riwayat Tirmizi

Bayangkan, betapa banyak ganjaran manfaat yang bakal anda perolehi jika anda konsisten membaca Al-Quran setiap hari. Jika tak dapat baca satu muka surat sehari, sekurang-kurangnya biasakan membaca satu ayat satu hari. Niatkan dalam diri untuk istiqamah belajar membaca Al-Quran.

Al-Quran menjadi panduan hidup

Segala persoalan tentang kehidupan ini, Allah telah rangkumkan dalam Al-Quran. Tugas kita sebagai manusia perlu berusaha untuk merungkai dan memahami pengajaran yang terkandung dalam Al-Quran.

Firman Allah SWT yang bermaksud:

Dan demi sesungguhnya! Kami telah memudahkan al-Quran untuk menjadi peringatan dan pengajaran, maka adakah sesiapa yang mahu mengambil peringatan dan pelajaran (daripadanya)?

Surah Al-Qamar: 17

Walaupun begitu, jangan pula anda pandai-pandai belajar ilmu Al-Quran tanpa berguru. Dikhuatiri terdapat kesilapan atau salah faham tentang pengajaran ayat Al-Quran yang anda tidak sedar.

belajar alquran

Cara terbaik untuk mempelajari Al-Quran adalah dengan cara bertalaqqi atau berhadapan dengan guru. Kerana jika ada kesilapan, guru anda boleh terus menegur dan membetulkan bacaan anda. Malah, Rasulullah SAW juga diajar Al-Quran oleh Jibril AS secara bertalaqqi.

Bekalan syafaat pada hari Akhirat

Tidak terbayang bagaimana dahsyatnya keadaan pada hari di mana semua manusia di muka bumi akan dihimpunkan di padang Mahsyar kelak. Semua manusia akan dihamparkan dengan bahang kepanasan yang luar biasa.

Hanya mereka yang terpilih sahaja akan mendapat teduhan daripada Allah SWT. Dengan izin Allah, usaha kita sentiasa berdamping dengan Al-Quran ketika hidup di dunia akan Allah masukkan dalam golongan yang mendapat teduhanNya.

Daripada Abu Umamah RA, aku mendengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

Bacalah al-Quran kerana sesungguhnya ia akan datang pada hari Kiamat sebagai syafaat kepada para pembacanya.

Hadis riwayat Muslim

Anda boleh perdengarkan manfaat bagi mereka yang membaca Al-Quran setiap hari melalui video ini:

Jadi, mulai hari ini! Buangkan rasa malu anda untuk belajar membaca Al-Quran. Marilah kita sama-sama berusaha memperbaiki bacaan Al-Quran agar dapat membaca dengan sebaik-baik bacaan iaitu dengan mengikut hukum tajwid yang betul.

baca alquran

Jika anda ingin mempelajari Al-Quran, anda boleh klik saya nak belajar Al-Quran online! utnuk maklumat lanjut.

Semoga perkongsian ringkas ini mampu memberi manfaat buat anda. Semoga Allah redha.

Wallahua’lam.

4 Amalan Sebelum Tidur Yang Perlu Anda Lakukan!

4 Amalan Sebelum Tidur Yang Perlu Anda Lakukan

Amalan sebelum tidur pun ada diajarkan dalam Islam?

Ya. Inilah istimewanya ajaran Islam yang menyeluruh merangkumi setiap perkara.

Adab dan amalan sebelum tidur yang telah digariskan dalam ajaran Islam menunjukkan ketelitian dan kelengkapan agama Allah terhadap keperluan harian manusia.

Kenapa Islam sangat pentingkan adab dalam setiap perkara? Nak tidur pun perlu beradab?

amalan sebelum tidur

Ini kerana adab kehidupan sehari-hari adalah salah satu faktor utama dalam pembangunan insan. Bagi melahirkan hamba yang baik dan berdisiplin di sisi Allah, anda sangat digalakkan untuk beramal dengan adab yang telah diajarkan oleh Rasulullah SAW.

Jadi, apakah adab dan amalan sebelum tidur yang Rasulullah SAW ajarkan agar menjadi ikutan seluruh umat Islam? 

Jom sama-sama kita ketahui! Jangan lupa praktikkan dan kongsikan ilmu ini buat yang lain ye!

Berwudhu
niat wudhu

Adab sebelum tidur yang digariskan dalam Islam juga bukan sekadar amalan kosong. Ia membawa manfaat di sebalik pengamalannya.

Penjagaan kebersihan zahir dan batin amat dianjurkan untuk anda praktikkan sebelum tidur. Bagaimana anda boleh lakukannya? Jawapannya adalah melalui pelaksanaan wudhu. 

Adab menyucikan diri ini juga disukai oleh Allah melalui firmanNya yang bermaksud:

…SesungguhNya Allah mengasihi orang-orang yang banyak bertaubat, dan mengasihi orang-orang yang sentiasa menyucikan diri.

Surah Al-Baqarah: 222

Dengan izin Allah, anda dapat ketenangan fikiran selepas berwudhu dan memudahkan anda untuk tidur.

Berbaring dengan lambung sebelah kanan

Daripada Al-Bara’ Bin ‘Azib bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

Jika kamu datang ke tempat tidurmu maka berwuduklah sepertimana kamu berwuduk untuk solat. Kemudian berbaringlah dengan lambung kananmu dan sebutlah: Ya Allah aku berserah diri pada-Mu. Aku serahkan urusanku pada-Mu. Aku berlindung kepada-Mu dengan penuh rasa cinta dan takut. Tidak ada tempat berlindung kecuali kepada-Mu. Aku beriman dengan kitab yang telah Engkau turunkan dan juga beriman dengan Nabi yang telah Engkau utuskan. Jika kamu mati maka kamu mati dengan fitrah dan jadikanlah ia akhir ucapan yang kamu ucapkan.

Hadis riwayat Bukhari

Posisi berbaring sebegini memudahkan anda untuk sedar daripada tidur. Jika anda terjaga di tengah malam, jangan lepaskan peluang untuk melakukan tahajjud. Besar manfaatnya buat anda. 

Membaca surah dan zikir tertentu

Bagi menenangkan fikiran anda daripada masalah-masalah di siang hari, anda boleh berzikir dan membaca surah sebelum tidur. Jangan dilupa, bacalah doa sebelum tidur untuk memberi isyarat pada diri yang anda sedang persiapkan diri untuk tidur.

Melalui bacaan surah dan zikir ini juga boleh mendekatkan diri kepada Allah, sekaligus menjauhkan gangguan syaitan ketika tidur. 

Daripada Aisyah R.A yang bermaksud:

Sesungguhnya Nabi SAW jika Baginda berbaring ke tempat tidurnya pada setiap malam, Baginda akan menadah tangan kemudian menghembuskan ke kedua tapak tangannya. Lalu Baginda membaca : Qul Huwallahu Ahad, Qul ‘Auzu Birabil Falaq dan Qul A’uzu birabbinnas. Kemudian Baginda akan menyapu dengan kedua tapak tangannya ke tubuhnya bermula dari kepalanya dan wajahnya kemudian bahagian tubuhnya. Baginda melakukannya sebanyak tiga kali.

Hadis riwayat Bukhari

Mengibas tempat tidur

Rasulullah SAW juga mengajarkan umatnya agar mengibas tempat tidur. Hikmahnya adalah agar tempat tidur kita bersih daripada habuk, hama, kotoran atau haiwan yang berbahaya. 

Daripada Abu Hurairah R.A, bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

Sekiranya salah seorang daripada kamu mendatangi tempat tidurnya, hendaklah dia mengambil (memegang) bahagian dalam kainnya, kemudian mengibas tempat tidurnya dengan kain tersebut serta sebutlah nama Allah (iaitu membaca Bismillah), kerana sesungguhnya tidak ada seorang pun yang tahu apa yang terjadi setelah dia meninggalkan tempat tidurnya. Sekiranya dia mahu berbaring, berbaringlah di sebelah rusuk kanannya dan berdoa; Maha suci Engkau, Ya Allah Wahai Tuhanku, dengan namaMu aku berbaring, dan dengan namaMu aku angkat pinggangku. Jika Engkau menahan nyawaku, maka berilah keampunan kepadanya dan jika Engkau melepaskannya, maka peliharalah sebagaimana hamba-hambaMu yang soleh.

Hadis riwayat Muslim

Anda boleh mengibas tempat tidur menggunakan kain atau apa-apa sahaja yang sesuai. Ketika mengibas, anda bacalah bismillah agar Allah lindungi diri anda daripada perkara yang tidak diingini.   

Banyak kelebihannya jika kita mengikuti sunnah Rasulullah SAW. Klik video di bawah untuk ketahui manfaatnya: 

Seperti yang telah dijelaskan, banyak manfaat dan kelebihan daripada amalan sebelum tidur yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW. Makanya, kita juga perlu mengamalkannya. Sekaligus, kita boleh meraih pahala mengikuti sunnah baginda. Untung, bukan?

baca alquran

Semoga perkongsian ringkas ini boleh memberi manfaat buat anda sedikit sebanyak. Jika anda ingin mempelajari ilmu Al-Quran bersama guru bertauliah, anda boleh ke Beana HomeQuran. Atau anda boleh saja klik saya nak belajar Al-Quran online! untuk maklumat lanjut.

Semoga Allah redha.

Wallahua’lam.

Rujukan:

Jasmi, K. A., Kinan, N., Md Saleh, S. F. & Karjo, M. I. (2004). Tahap Amalan Tatacara Kehidupan Beradab Islam dalam kalangan Mahasiswa Islam Tahun Empat, Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia, Skudai. 1-13. 

Pengajaran Daripada Surah Al-Kahfi

4 Pengajaran Daripada Surah Al-Kahfi

Surah Al-Kahfi termasuk antara lima buah surah yang dimulakan dengan hamdalah atau tahmid. Iaitu, untaian puji-pujian dan sanjungan kepada Allah SWT. 

Pada setiap hari Jumaat, seluruh umat Islam sangat digalakkan untuk membaca surah Al-Kahfi ini sebagai amalan. 

Kenapa ya?

surah alkahfi

Ini kerana intipati surah Al-Kahfi ini mencerminkan tentang realiti kehidupan kita pada zaman sekarang.

Walaupun kisah-kisah yang diceritakan telah berlaku ratusan tahun dahulu, namun cabaran dan dugaan yang masyarakat dunia hadapi sekarang adalah sama. Iaitu cabaran dan dugaan kita bagi menghadapi pelbagai jenis fitnah akhir zaman. 

Berikut adalah 4 pengajaran yang boleh anda dapati melalui pemerhatian dan kajian isi surah Al-Kahfi. Jom sama-sama kita ambil iktibar! 

Sentiasa berdamping dengan orang soleh

Melalui kisah pemuda Ashabul Kahfi yang ditidurkan oleh Allah selama beratus tahun dalam sebuah gua setelah mereka melarikan diri daripada pemerintahan raja yang zalim dan kufur menjelaskan tentang fitnah berkaitan agama.

Melalui kisah ini, antara pengajaran yang boleh anda ambil untuk menyelamatkan diri anda daripada dibelenggu fitnah berkaitan agama pada zaman sekarang adalah dengan cara mengikat tali persahabatan bersama orang-orang soleh. Belajarlah bersama mereka yang mempunyai ilmu agama yang sahih dan perbanyakkan mengingati akhirat. 

Kehidupan dunia tidak kekal

Fitnah berkaitan harta juga ada diceritakan dalam surah Al-Kahfi melalui kisah pemilik dua buah kebun.

Pengajaran yang boleh anda dapati daripada kisah itu adalah hakikat kehidupan di dunia hanyalah sementara. Termasuklah segala isi dunia yang anda miliki sekarang, seperti kekayaan harta benda, zuriat dan keturunan. Semuanya bakal lenyap apabila tiba masanya.

Sekaligus, kisah ini memberi kita peringatan tentang hakikat kehidupan akhiratlah yang kekal abadi.

Tanamkan sifat rendah diri dan sabar menuntut ilmu

Melalui kisah Nabi Musa AS bersama seorang hamba Allah yang soleh yang bernama Khidir AS pula menceritakan tentang fitnah berkaitan ilmu.

Daripada kisah ini, antara cara untuk menyelamatkan diri anda daripada fitnah berkaitan ilmu ini adalah dengan cara menanamkan sifat tawadhu’ dan rendah diri dalam jiwa. Ini bagi mengelakkan tersemainya benih takbur dan riak akan ilmu yang anda miliki.

Selain itu, anda juga perlu bersabar dalam perjalanan menuntut ilmu. Walaupun banyak liku dan onak durinya, bersabarlah. Mengambil mutiara kata daripada Imam Syafi’i, jika kamu tidak sanggup menahan lelahnya belajar, maka kamu akan menanggung perihnya kebodohan.

Meletakkan kebergantungan sepenuhnya kepada Allah
pemerintah

Melalui kisah pemerintah yang adil bernama Zulqarnain yang terkandung dalam surah Al-Kahfi memberi peringatan yang paling penting buat seluruh umat manusia dalam kerja memerintah sesebuah kelompok masyarakat ataupun negara.

Bagi mengelakkan diri anda daripada fitnah berkaitan kuasa ini, anda perlu sentiasa menyedarkan diri sendiri dan mengakui keterbatasan upaya dan daya sebagai seorang manusia.

Sesungguhnya setiap perkara yang diusahakan oleh manusia tidak akan menemui kejayaan jika tidak didukung dengan bantuan dan rahmat daripada Allah. Pegangan inilah yang digenggam erat oleh Zulqarnain sebagai seorang pemerintah yang adil dan bertaqwa.

Galakan untuk membaca surah Al-Kahfi pada setiap hari Jumaat adalah sebagai perisai bagi kita daripada dibelenggu fitnah-fitnah ini. Selain itu, anda boleh klik video di bawah untuk perdengarkan kelebihan amalan surah ini:

Banyak pengajaran yang terkandung dalam surah Al-Kahfi yang perlu digariskan dan diterapkan dalam diri kita. 

Pada akhir surah Al-Kahfi, Allah SWT menyatakan semua cabaran dan dugaan yang manusia hadapi terutamanya empat jenis fitnah yang dijelaskan di atas boleh ditangani dengan memperbanyakkan amal soleh. Dan paling penting, letakkan nilai keikhlasan melakukan amal soleh itu hanya kerana Allah.

alquran

Jika anda ingin mempelajari ilmu Al-Quran, Beana HomeQuran sedia membantu. Anda boleh saja klik saya nak belajar Al-Quran online! untuk maklumat lanjut.

Semoga perkongsian ringkas ini mampu memberi manfaat buat anda.

Wallahua’lam.

Rujukan:

Nasir, M.S. & Rouyan, M.N. (2014). Qissah Quraniyyah Dalam Surah Al-Kahf Menyerlahkan Pengaran (Ibrah) Dan Fadilat Surah. ‘Ulum Islamiyyah Journal, 14, 131-156. Academia.edu

Doa Harian Yang Mudah Untuk Anda Hafal!

Doa Harian Yang Mudah Untuk Anda Hafal

Doa harian? Pentingkah mengamalkan doa harian ni?

Selain bertindak sebagai medium komunikasi secara terus daripada hamba kepada Tuhannya, doa juga merupakan simbol penghambaan diri seseorang hamba

Seberapa kerap anda amalkan doa harian dalam hari-hari anda?

doa harian

Memanjatkan doa dalam setiap perkara yang kita lakukan menunjukkan rasa rendah diri dan kekerdilan kita sebagai hamba yang sentiasa bergantung kepada rahmatNya.

Oleh itu, segala perkara yang anda lakukan pada setiap hari perlu disandarkan hanya kepada Allah.

Di sini, saya kongsikan beberapa untaian doa harian mudah dihafal yang boleh anda baca pada setiap hari. Jom sama-sama kita amalkan!

Doa Bangun Tidur
morning wake up

الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِىْ أَحْيَانَا بَعْدَ مَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُورُ

Maksudnya: Segala puji bagi Allah yang menghidupkan kami sesudah kami mati (membangunkan daripada tidur) dan hanya kepadaNya kami dikembalikan.

Hadis riwayat Muslim

Doa Selepas Makan

الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَطْعَمَنِيْ هَذَا وَرَزَقَنِيهِ مِنْ غَيْرِ حَوْلٍ مِنِّيْ وَلَا قُوَّةٍ

Maksudnya: Segala puji bagi Allah yang memberikan makan ini kepadaku dan yang memberi rezeki ini kepadaku tanpa daya dan kekuatanku.

Hadis riwayat Abu Daud & Tirmizi

Doa Masuk Tandas

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْخُبْثِ وَالْخَبَائِث

Maksudnya: Dengan namaMu Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada syaitan jantan dan syaitan betina.

Hadis riwayat Bukhari

Doa Keluar Rumah

بِسْمِ اللَّهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللَّهِ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللَّهِ 

Maksudnya: Dengan nama Allah, aku bertawakkal kepadaNya. Dan tiada daya dan serta upaya kecuali dengan keizinan Allah.

Hadis riwayat Abu Daud & Al-Tirmizi

Doa Naik Kenderaan
doa naik kenderaan

سُبْحَانَ الَّذِي سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِينَ وَإِنَّا إِلَى رَبِّنَا لَمُنْقَلِبُونَ

Maksudnya: Maha Suci Tuhan yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami, sedang kami sebelum itu tidak terdaya menguasainya. Dan sesungguhnya kepada Tuhan kamilah, kami akan kembali.

Surah Az-Zukhruf: 13 & 14

Doa Sebelum Tidur

بِسْمِكَ اللَّهُمَّ اَحْيَا وَاَمُوْتُ

Maksudnya: Dengan menyebut namaMu Ya Allah, aku hidup dan aku mati. 

Hadis riwayat Muslim

Untaian doa harian yang dikongsikan di atas diambil daripada buku Doa-Doa Ma’thur Dari Sunnah yang diterbitkan oleh Jabatan Mufti Negeri Perlis. Anda juga boleh muat turun buku ini secara percuma di sini untuk ketahui banyak lagi doa dan zikir harian yang boleh anda amalkan.  

Anda boleh perdengarkan ilmu tentang doa yang sering Rasulullah SAW baca melalui video di bawah:

Jika anda ingin mempelajari Al-Quran bersama guru yang bertauliah, anda boleh klik saya nak belajar Al-Quran online! 

Semoga bermanfaat.

Wallahua’lam.

Kelebihan Solat Berjemaah

Kelebihan Solat Berjemaah

Anda sudah maklum pelaksanaan solat lima waktu sehari semalam adalah tuntutan yang wajib bagi seorang Muslim.

Tetapi, tuntutan solat jemaah yang sangat digalakkan oleh Rasulullah SAW sering anda pandang sebelah mata. 

Kenapa ya?

solat berjemaah

Solat berjemaah adalah solat yang dilakukan secara beramai-ramai. Iaitu sekurang-kurangnya 2 orang; seorang imam dan seorang makmum.

Dalam Islam, hukum pelaksanaan solat jemaah adalah fardhu kifayah. Yang bermaksud, ia wajib ditunaikan oleh sebahagian kelompok masyarakat untuk menzahirkan syi’ar Islam di sesebuah kawasan atau kariah tersebut.

“Alah, solat jemaah nanti takut lambat habis. Ada kerja banyak ni.”

Budaya hidup masyarakat sekarang yang sentiasa kelam-kabut mengejar waktu sering dijadikan alasan untuk tidak ikut serta berjemaah. 

Walau sesibuk mana pun anda, jangan sampai lupa untuk menzahirkan nilai syiar Islam. Niat dan usaha untuk menegakkan syiar Islam itu perlu ditanam dalam diri anda. Tidak perlu tunggu orang lain mengajak, anda sendiri boleh mulakan dengan menawarkan diri untuk ketuai solat.

Kenapa?

Kerana besar manfaatnya daripada pelaksanaan solat jemaah ini. Berikut adalah antara 3 sebab dan manfaatnya yang perlu anda ketahui:

Memperoleh pahala berlipat gali ganda

Ganjaran pahala yang dikurniakan bagi seseorang yang melaksanakan solat secara berjemaah adalah berlipat kali ganda berbanding solat secara bersendirian. 

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

Solat berjemaah adalah lebih utama berbanding solat bersendirian dengan 27 darjat (atau 27 kali ganda).

Hadis riwayat Muslim

Menghidupkan sunnah Rasulullah SAW

Pelaksanaan solat secara berjemaah adalah antara amalan yang sangat Rasulullah SAW jaga sepanjang hayat baginda. 

Malah, Rasulullah SAW juga ada memberi amaran keras kepada mereka yang meninggalkan solat jemaah di masjid. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

Sesungguhnya aku bertekad supaya solat didirikan kemudian aku akan pergi kepada setiap rumah seseorang yang tidak hadir solat berjemaah lalu akan aku perintahkan agar dibakar rumah mereka.

Hadis riwayat Bukhari

Mengeratkan kasih sayang persaudaraan
solat

Pelaksanaan solat secara berjemaah juga dapat mengikat tali persaudaraan antara sesama masyarakat Muslim. Kesatuan yang dibentuk antara masyarakat sesama Islam ini boleh dijadikan sebagai senjata untuk memperkasakan nilai kerohanian dan keimanan. Ini kerana amalan solat secara berjemaah ini penuh dengan himpunan doa dan munajat orang-orang Islam.

Alangkah beruntungnya mereka yang menjadikan solat secara berjemaah ini sebagai amalan harian. Anda boleh klik video di bawah untuk ketahui besarnya ganjaran amalan solat berjemaah ini: 

Jadi, ayuhlah kita bersama menghidupkan amalan solat secara jemaah ini. Walau tidak dilakukan di masjid, lantaran perintah dan kawalan daripada pihak yang berkuasa akibat penyakit COVID-19 yang semakin lama semakin menular ini, janganlah anda terus tinggalkan amalan ini.

Anda tetap boleh mengamalkan solat jemaah di rumah bersama ahli keluarga atau di tempat kerja bersama rakan-rakan sekerja.

mengajar alquran

Jika anda ingin mempelajari Al-Quran, anda dialu-alukan untuk ke Beana HomeQuran. Ia sesuai untuk semua peringkat umur, sama ada kanak-kanak, remaja atau dewasa. Anda boleh saja klik saya nak belajar Al-Quran online! untuk maklumat lanjut. 

Semoga dengan perkongsian ringkas ini mampu memberi manfaat buat anda sedikit sebanyak.

Wallahua’lam.

Hukum Tajwid: 5 Tanda Waqaf Dalam Al-Quran Yang Anda Wajib Ketahui

5 Tanda Waqaf Dalam Al-Quran yang Wajib Anda Ketahui!

bacaan alquran

Al-Quran adalah kata-kata yang datang daripada Kekasih dan Pencipta. Oleh itu, penting untuk anda patuhi setiap hukum tajwid bagi memuliakan Al-Quran dengan sebaik-sebaik bacaan.

Salah satu hukum tajwid yang paling penting untuk anda ketahui dalam Al-Quran adalah tanda-tanda waqaf. Apa itu waqaf?

Maksud Waqaf

Pengertian dari segi bahasa adalah berhenti atau menahan.

Dari segi istilah pula bermaksud menghentikan bacaan sejenak atau memutuskan bacaan di akhir perkataan untuk bernafas dengan niat ingin menyambung kembali bacaan yang tergendala.

Kenapa Perlunya Tanda Waqaf?

Tanda-tanda waqaf dalam Al-Quran bertujuan untuk memelihara makna Al-Quran daripada diselewengkan. Bahaya sekiranya jika kita yang tiada penguasaan bahasa Arab yang jitu membaca Al-Quran dan berhenti mengikut sesuka hati. Makna sesebuah ayat itu boleh berubah.

membaca alquran

Pada masa yang sama, tanda waqaf ini sebenarnya membantu kita untuk membaca mengikut kadar nafas kita tanpa merosakkan makna sesebuah ayat.

Berikut adalah 5 tanda waqaf yang biasa anda temui dalam Al-Quran Rasm Uthmani, tetapi memang betulkah pemahaman anda untuk setiap tanda-tanda ini? Jom kita pastikan bersama!

Waqaf Laa Wasol (لا)

Tanda waqaf لا ini maksudnya dilarang berhenti.

Anda boleh temui tanda ini sama ada di penghujung atau pertengahan ayat. Jika di hujung ayat, anda boleh berhenti atau meneruskan sahaja bacaan. Tetapi jika di pertengahan ayat, jangan sesekali berhenti pada kalimah yang mempunyai tanda ini.

Contoh ayat:

ٱلَّذِينَ تَتَوَفَّىٰهُمُ ٱلْمَلَـٰٓئِكَةُ طَيِّبِينَ ۙ يَقُولُونَ سَلَـٰمٌ عَلَيْكُمُ ٱدْخُلُوا۟ ٱلْجَنَّةَ بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ

Surah An-Nahl: 32

Waqaf Lazim (مـ)

Tanda mim kecil ini bermaksud anda diutamakan untuk berhenti.

Huruf mim kecil ini juga digunakan untuk tanda tajwid iqlab. Walaupun menggunakan simbol yang sama, maksud dan cara bacaannya berbeza.

Cara untuk anda membezakan antara keduanya adalah melalui panjang atau pendek ekor mim kecil itu. Tanda iqlab bersimbol mim kecil berekor panjang (م), manakala tanda waqaf pula simbol mim kecil berekor pendek (مـ). Anda jangan keliru ya.

Contoh ayat:

إِنَّمَا يَسْتَجِيبُ ٱلَّذِينَ يَسْمَعُونَ ۘ وَٱلْمَوْتَىٰ يَبْعَثُهُمُ ٱللَّهُ ثُمَّ إِلَيْهِ يُرْجَعُونَ

Surah Al-An’am: 36

Tanda Saktah (س)

Simbol huruf sin ini bermaksud anda perlu berhenti seketika tanpa bernafas.

Jika anda temui simbol sin ini, anda perlu berhenti sejenak selama 2 harakat tanpa bernafas sebelum menyambung semula bacaan. Tanda waqaf ini anda hanya boleh temui pada 4 tempat sahaja dalam Al-Quran: 

وَقِيلَ مَنْ ۜ رَاقٍ

Surah Al-Qiyaamah: 27

قَالُوا۟ يَـٰوَيْلَنَا مَنۢ بَعَثَنَا مِن مَّرْقَدِنَا ۜ  ۗ هَـٰذَا مَا وَعَدَ ٱلرَّحْمَـٰنُ وَصَدَقَ ٱلْمُرْسَلُونَ

Surah Yaasiin: 52

ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ ٱلَّذِىٓ أَنزَلَ عَلَىٰ عَبْدِهِ ٱلْكِتَـٰبَ وَلَمْ يَجْعَل لَّهُۥ عِوَجَا ۜ  ﴿الكهف:١

Surah Al-Kahfi: 1

كَلَّا ۖ  بَلْ ۜ رَانَ عَلَىٰ قُلُوبِهِم مَّا كَانُوا۟ يَكْسِبُونَ

Surah Al-Mutaffifin: 14

Waqaf Jaiz (ﺝ)

Waqaf jaiz disimbolkan dengan huruf jim. Ia bermaksud anda boleh berhenti atau meneruskan bacaan.

Contoh ayat:

أَلَّا تَعْبُدُوٓا۟ إِلَّا ٱللَّهَ ۚ  إِنَّنِى لَكُم مِّنْهُ نَذِيرٌ وَبَشِيرٌ

Surah Hud: 2

Waqaf Muraqabah (:.__:.)

Anda akan temui simbol titik segitiga ini 2 kali dalam sesebuah ayat. Ia bermaksud anda perlu berhenti pada salah satu tanda sahaja.

Jika anda berhenti pada tanda yang pertama, tak boleh berhenti pada tanda yang kedua. Begitu juga sebaliknya. Anda tak dibenarkan menghentikan bacaan pada kedua-dua tanda.

Contoh ayat:

ذَٰلِكَ ٱلْكِتَـٰبُ لَا رَيْبَ ۛ فِيهِ ۛ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ

Surah Al-Baqarah: 2 

Anda boleh klik video di bawah untuk ketahui cara untuk hentikan bacaan di tengah-tengah ayat dengan betul:

Semoga ilmu ringkas ini sedikit sebanyak dapat memberi manfaat untuk anda. Ambillah peluang ini untuk memperbaiki bacaan Al-Quran anda. Penting untuk anda mempelajari hukum tajwid bagi mencapai bacaan Al-Quran dengan sesempurna bacaan. 

Sesungguhnya Allah mencintai mereka yang memuliakan Al-Quran dengan memperindahkan bacaannya.

belajar alquran

Nah ini adalah antara tanda-tanda waqaf yang biasa anda temui. Ada banyak lagi tanda waqaf yang terdapat dalam Al-Quran. Seeloknya anda berguru dengan mereka yang pakar dalam bidang ini untuk mendapatkan ilmu hukum tajwid yang benar.

Jangan risau, anda boleh belajar hanya daripada rumah melalui kelas online bersama guru yang bertauliah di Beana HomeQuran. Klik saja link saya nak belajar Al-Quran online! untuk maklumat lanjut.

Semoga Allah redha atas segala usaha kita.

Tips Mudah Untuk Istiqamah Baca Al-Quran Setiap Hari!

Tips Mudah Untuk Istiqamah Baca Al-Quran Setiap Hari

Baca Al-Quran pada setiap hari patut dijadikan satu kewajipan buat anda.

Cabaran budaya hidup masyarakat kini yang sentiasa sibuk mengurus rutin harian dan urusan pekerjaan, tidak boleh anda jadikan alasan untuk tidak menyentuh Al-Quran. 

Bila kali terakhir anda mengeratkan tali hubungan anda bersama Al-Quran? 

mengaji alquran

Seperti anda memenuhi keperluan asas untuk makan sekurang-kurangnya sekeping roti bagi mengisi perut dan seteguk air minuman untuk kelangsungan hidup, keperluan rohani dan spiritual juga perlu anda suapkan dengan sekurang-kurangnya secebis bacaan Al-Quran sebagai santapan.

Pembentukan diri seseorang individu yang baik bukan hanya bergantung kepada kesihatan fizikal dan mental semata. Nilai spiritual yang positif dalam diri juga perlu anda titikberatkan.

Bagaimana caranya?

Iaitu melalui amalan baca Al-Quran pada setiap hari.

Ini ada 3 tips mudah dan berkesan yang boleh anda amalkan untuk mendorong diri anda membaca Al-Quran pada setiap hari. Jom sama-sama praktikkan!

Letakkan Al-Quran di sudut yang mudah dilihat dan dicapai

Contohnya, jika anda banyak berhabis masa berada dalam kenderaan kerana terpaksa meredah kesesakan lalu lintas, letakkan senaskhah Al-Quran di dashboard kenderaan anda.

al quran

Daripada membiarkan fikiran anda dibelenggu tekanan dan bibir mengomel yang bukan-bukan, lebih baik anda penuhi dengan bacaan ayat suci Al-Quran. Bukan sahaja dapat tenangkan hati, pahala pun dapat!

Atau, anda boleh putarkan alunan bacaan Al-Quran daripada radio melalui pendrive. Anda boleh isikan beberapa audio bacaan surah ke dalam pendrive tersebut dan pasangkan pada radio kenderaan anda. Secara tidak langsung, anda boleh mengikuti alunan bacaan Al-Quran sambil memandu.

'Sematkan' Al-Quran dalam telefon bimbit
al quran online

Gunakan sehabis baik kemudahan gajet yang sering ‘melekat’ pada tangan anda itu untuk menambah nilai ibadah pada setiap hari. Antara caranya adalah anda boleh muat turun aplikasi Al-Quran dalam smartphone anda.

Walaupun banyak aplikasi Al-Quran online yang boleh anda muat turun, anda perlu cakna dan berhati-hati tentang kesahihan sesebuah aplikasi Al-Quran. Banyak juga aplikasi Al-Quran yang diselewengkan isi dan terjemahannya. 

Anda boleh muat turun aplikasi Smart Quran untuk membantu anda sentiasa berdamping dengan Al-Quran. Smart Quran adalah aplikasi Al-Quran yang dihasilkan atas kerjasama pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC). Malah, ia juga telah diluluskan oleh pihak Lembaga Pengawalan dan Perlesenan Percetakan Al-Quran di bawah KDN.

Anda boleh muat turun aplikasi ini di:

Pengguna Android: Smart Quran

Pengguna IOS: Smart Quran

Memahami maksud ayat Al-Quran

Sekiranya anda membaca Al-Quran sekadar baca, maka ia hanya meniti di bibir sahaja. Tiada penghayatan yang boleh dibawa masuk ke dalam hati. 

Itu yang menyebabkan anda susah untuk istiqamah membaca Al-Quran setiap hari. Kemanisan nikmat dan pengajaran ayat Al-Quran gagal masuk dalam hati kerana anda tidak faham maksud setiap bait ayat.

Jadi, apa yang anda boleh buat?

Anda perlu menggunakan Tafsir Al-Quran ketika mengaji. Soroti dan fahami maksud di sebalik ayat Al-Quran. Sesungguhnya, Al-Quran penuh dengan peringatan dan pengajaran yang boleh anda jadikan sebagai panduan kehidupan seharian. Firman Allah SWT yang bermaksud:

“Dan demi sesungguhnya! Kami telah memudahkan Al-Quran untuk menjadi peringatan dan pengajaran, maka adakah sesiapa yang mahu mengambil peringatan dan pelajaran (daripadanya)?”

Surah Al-Qamar: 17

Jika anda dapati ada terjemahan ayat Al-Quran yang kurang anda fahami, sebaiknya anda bertanya pada ahlinya, iaitu guru yang pakar dalam bidang tersebut.

Anda boleh klik saya nak belajar Al-Quran online! untuk belajar membaca Al-Quran dengan cara yang efektif dan mudah bersama guru yang bertauliah.

Semoga perkongsian ringkas tips mudah ini mampu memberi manfaat buat anda sedikit sebanyak. Marilah kita sama-sama berusaha untuk menambah baik nilai ibadah kita pada setiap hari.

Semoga Allah redha.

Wallahua’lam.

4 Perkara Yang Membatalkan Wudhu

4 Perkara Yang Membatalkan Wudhu

Solat merupakan ibadah yang sangat diutamakan dalam Islam. Walaupun begitu, ada perkara yang lebih penting yang perlu anda titikberatkan sebelum solat. Apa dia?

Wudhu.

Sebelum anda mendirikan solat, anda perlu memastikan diri anda suci daripada hadas dan kotoran. Bagi menyucikan diri daripada hadas besar, anda perlu melakukan mandi hadas. Manakala untuk hadas kecil pula, anda perlu mengambil wudhu dengan sempurna.

wudhu

Seberapa lama wudhu yang anda ambil boleh dikekalkan? Ada beberapa perkara yang membatalkan wudhu yang perlu anda ketahui! Tak banyak pun, ada 4 perkara sahaja. Jom pelajari bersama!

Keluar sesuatu daripada qubul dan dubur

Sesuatu yang keluar daripada dua kemaluan itu meliputi pepejal seperti tahi, angin seperti kentut dan cecair seperti kencing, air wazi, air wadi, darah, nanah dan sebagainya. Sama ada sedikit atau banyak keluarnya, wudhu anda tetap terbatal. Anda perlu mengambil wudhu semula.

Tetapi, jika yang keluar itu adalah air mani, anda tidak boleh hanya bersuci dengan wudhu. Anda diwajibkan untuk melakukan mandi hadas besar terlebih dahulu.

Jika ada sesuatu yang keluar selain daripada dua jalan ini, seperti darah keluar daripada hidung atau air keluar daripada telinga, ia tidak membatalkan wudhu anda. 

Hilang akal

Apa yang dimaksudkan dengan hilang akal di sini adalah kehilangan kesedaran.

Contohnya, seseorang yang berada dalam keadaan mabuk, pengsan, pitam, gila dan tidur. Kecuali, tidur dalam keadaan duduk yang tetap punggungnya di atas tempat duduk. Ini kerana apabila anda duduk, kedua-dua papan punggung dalam keadaan rapat dengan tempat duduk. Ini menyebabkan tiada angin yang boleh melalui laluan itu untuk keluar. 

Sama ada anda hilang akal sebentar atau dalam tempoh yang lama, wudhu anda tetap terbatal.

Bersentuh kulit dengan ajnabi

Apakah yang dimaksudkan dengan ajnabi?

Maksudnya adalah orang yang boleh anda kahwini. Jika anda tersentuh mereka yang ajnabi tanpa ada sesuatu yang melapik kulit anda, maka terbatallah wudhu.

Jika anda bersentuhan sesama mahram, tidak batal wudhu anda. Mahram adalah orang yang diharamkan untuk anda kahwini, seperti orang yang sama jantina. Walaupun anda bersentuhan dengan sesama jantina yang berlainan agama sekalipun, ia tetap tidak membatalkan wudhu anda.

Jika anda mempunyai kekeliruan tentang siapa mahram dan yang bukan mahram anda, anda boleh klik video di bawah untuk mengetahui info lebih lanjut. 

Menyentuh qubul dan dubur dengan telapak tangan

Jika anda menyentuh qubul dan dubur dengan perut tapak tangan dan perut anak jari dengan keadaan tidak berlapik, maka batallah wudhu anda.

Sama ada yang disentuh itu adalah kemaluan sendiri atau kepunyaan orang lain, sama ada lelaki, perempuan, kanak-kanak, orang dewasa, yang hidup atau yang mati. Anda tetap perlu untuk berwudhu semula.

Harapnya perkongsian ini mampu memberi manfaat buat anda sedikit sebanyak. Jika anda mempunyai sebarang persoalan tentang pelaksanaan wudhu atau solat, bertanyalah pada yang ahlinya.

mengaji alquran

Anda dialu-alukan ke Beana HomeQuran untuk menambahbaik ilmu Al-Quran melalui sesi pembelajaran bersama para guru bertauliah. Atau anda boleh saja klik link saya nak belajar Al-Quran online! untuk maklumat lanjut. Jangan ragu-ragu untuk chatting dengan kami jika anda ada sebarang pertanyaan!

Semoga Allah meredhai usaha kita untuk menjadi lebih baik.

Wallahua’lam.

kelas solat

Psst! Jom mendalami ilmu tentang solat bersama guru yang bertauliah! Hanya tinggal 10 kuota sahaja lagi untuk diisi! Tunggu apa lagi? Klik laju-laju saya nak daftar kelas solat sementara masih ada!

Untuk sebarang pertanyaan, anda whatsapp saja kami. In shaa Allah, kami sedia membantu!

Waktu Haram Solat Yang Perlu Anda Tahu!

Waktu-Waktu Yang Diharamkan Solat

Sebagai tanda kesyukuran kepada Allah, ibadah solat lima waktu sehari semalam wajib untuk anda lunaskan.

Malah, lebih baik dan sangat digalakkan untuk anda melakukan solat-solat sunat sebagai amalan tambahan untuk menutup ketidaksempurnaan solat fardhu yang anda lakukan.

Walaupun begitu, terdapat beberapa waktu yang tertentu yang diharamkan untuk anda lakukan ibadah solat. 

waktu haram solat

Terdapat lima waktu yang diharamkan untuk bersolat, iaitu:

  1. Selepas menunaikan solat Subuh sehingga terbit matahari.
  2. Ketika matahari terbit sehingga ia meninggi dengan kadar setombak: iaitu lebih kurang 4 darjah (12-15 minit selepas terbit matahari)
  3. Semasa matahari berada tegak di atas kepala dan sehingga gelincir matahari: kecuali pada hari Jumaat.
  4. Selepas menunaikan solat fardhu Asar sehingga terbenam matahari.
  5. Ketika timbul rona kekuningan atau kemerah-merahan di kaki langit sehingga matahari terbenam sepenuhnya.
sunset

Walaupun begitu, anda jangan salah faham. Tidak semua jenis solat adalah ditegah untuk dilakukan pada waktu tersebut. Jenis solat yang haram untuk anda lakukan pada waktu-waktu tersebut adalah: 

1. Solat yang tiada keperluan untuk dilakukan pada waktu itu, seperti solat sunat mutlak; contohnya solat sunat tasbih dan lain-lain solat yang tiada waktu yang khusus untuk dilakukan.

2. Solat-solat sunat yang mempunyai sebab yang terkemudian (sabab mutaakhir), seperti solat sunat istikharah, solat sunat ihram dan sebagainya. 

Manakala, jenis solat yang dibolehkan (harus) untuk anda lakukan pada waktu tersebut adalah:

1. Solat yang dilakukan mempunyai sebab yang terdahulu (sabab mutaqaddim), seperti solat qadha’, solat jenazah, solat nazar, solat tahiyyatul masjid dan lain-lain.

2. Solat yang sebab dilakukannya bersamaan atau seiringan dengan waktu itu seperti solat kusuf (gerhana).

Kesemua lima waktu haram solat ini dikecualikan bagi mereka yang berada di Tanah Haram, Makkah Al-Mukarramah. 

Ramai antara kita yang masih tidak sepenuhnya memahami soal waktu haram solat ini. Sebaiknya jika ada kemusykilan, anda ajukan kepada yang ahlinya.  

Anda boleh klik video di bawah untuk mengetahui hikmah kepada pengharaman solat yang disampaikan oleh Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri:

Jika anda ingin mempelajari Al-Quran, anda dialu-alukan untuk ke Beana HomeQuran. Atau anda boleh saja klik saya nak belajar Al-Quran online! untuk maklumat lanjut. Jangan ragu-ragu untuk chatting dengan kami jika anda ada sebarang persoalan!

mengaji alquran

Semoga dengan perkongsian ringkas ini dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat buat anda.

Wallahua’lam.

kelas solat

Jom tambahkan ilmu tentang solat bersama guru yang bertauliah. Tinggal 10 sahaja lagi kuota tersedia!

Klik laju-laju saya nak belajar solat untuk mendaftar sementara masih ada!

Anda boleh saja whatsapp kami untuk bertanya sebarang persoalan. In shaa Allah kami sedia membantu! 

Tahajjud: The Benefits And Importance To Your Life

The Blessings Of Tahajjud

Tahajjud prayer is one of the supererogatory prayers which is optional for you. It would not be answerable to the Almighty for not doing so.

However, do you know the blessings of tahajjud prayer are as wide as the sky and earth?

tahajjud prayer

Tahajjud prayer should be implemented after Isha’ and in the final third of a night upon waking up.

Yes, you need to put aside the fluffy blanket that keeps you warm throughout your sleep and waking up to perform ablution with icy water before getting into tahajjud.

I know what’s playing in your mind. Yes, it is really onerous prayer to get done especially in the middle of 3 o’clock in the morning. 

Who would do that?

Well, that’s actually the answer. Not everyone would be able to do that. The one who ever taste the sweetness of tahajjud blessings would not let the chance to wake up for tahajjud go pass by.

Let me share some of the benefits of tahajjud prayer to your life. Buckle up!

Destroy the concrete of laziness and lust
morning wake up

The one who is consistent in waking up for tahajjud would create a pattern of discipline in himself. Because it is not an easy task to rouse from one’s slumber, especially after a long hectic day routine. The fact that you manage to put yourself on your two feet in the early morning to perform tahajjud means you manage to resist the temptation in yourself to worship Allah SWT.

Moreover, when you wake up in the early morning, you can prepare your body and mind for the day that will come ahead. Also, tahajjud prayer performed at the end of the quiet night could bring calmness. While calm it proves to increase the immunologic body resistance.

Get locked in Allah's embrace

At the last third of a night, when the whole world sleeps, Allah descends to see who is awake to remember Him, to grant them their wishes, blessings and forgive them. 

Tahajjud prayer is an effective medium to send away your hopes and prayers in the hold of God’s hand. You could ask Him for anything at the moment, whether to cry your heart out sharing your problems, seeks His help and forgiveness, or pray for the one whom you dearly about.

Also, don’t forget to plea for the presence of a continuing flow of guidance on how to lead your life into the embrace of Allah.

In fact, Allah loves someone who surrenders all their wills to Him. 

Lead to a beautiful closure of life
supplication

Every soul in this world will taste death, then to Allah you will all be returned. 

That is why everyone needs to strive to be dead in husnul khatimah, which is to die in a good state of Islam and guaranteed to enter heaven. 

Performing tahajjud prayer is the sign of remembrance of Allah. Which leads to an epiphany of an impermanent life in this world. We could be reminded of death could pick us up anywhere and at any moment. Hopefully, maintaining tahajjud prayer could lead us to husnul khatimah.

How many of us take benefit of this opportunity?

These blessings showed that Allah is very pleased with someone who leaves his sleep in the middle of the night just to worship Him. It could only be done by someone who sincere with his love and faith in Allah. 

If you could learn and understand the message of the Quran, in shaa Allah you’ll be more tempted to incorporate tahajjud prayer in your part of your life. 

You are more than welcome to visit Beana HomeQuran if you want to get exposure to Al-Quran learning. Or, you can simply click I wanna join Al-Quran online class! to learn more. Don’t hesitate to chat with us if you have any questions to be clarified!

May Allah guide us to the right path. Wallahua’lam.

kelas solat

This is a golden opportunity to learn and deepen your knowledge about Salah! There are only several quotas left to be occupied!

You can simply click on I wanna learn about Salah! to lead you to the registration form. And, you can Whatsapp us if you have any questions to be clarified!

P/s: The class would be conduct only in Malay.