Firman Allah SWT yang bermaksud:
“Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya)”
Surah At-Talaaq: 2
Allah SWT telah memberikan jaminan buat hambaNya, bagi sesiapa yang mengamalkan amar ma’ruf nahi munkar, akan Allah permudahkan masalah yang dihadapinya.
Pernah tak anda dapat rezeki yang tak disangka-sangka? Seolah macam tahu-tahu je orang ni aku perlukan sesuatu?
Itu merupakan cara Allah mengurniakan nikmat buat hambaNya. Agar mereka mengingati pemberian rezeki Allah itu luas.
Allah pasti akan membalas usaha mereka yang mentaatiNya dengan memberikan kemudahan jalan penyelesaian ke atas setiap masalah yang mereka hadapi, malah kadang tanpa diduga!