fbpx
surah alfatihah

5 Kesalahan Biasa Ketika Membaca Surah Al-Fatihah

5 Kesalahan Biasa Membaca Surah Al-Fatihah

surah alfatihah

Surah Al-Fatihah dikenali sebagai ummul kitab; pembuka surah. Majoriti orang Islam pasti sudah menghafal surah ini kerana membacanya termasuk dalam salah satu rukun dalam solat. Begitu juga setiap kali kita ingin membaca Al-Quran, pasti dimulakan dengan ummul kitab Al-Fatihah.

Tapi percayakah anda kalau saya katakan tidak semua yang menghafal Al-Fatihah dapat membacanya dengan betul?

Bahkan ramai antara kita seakan terlupa untuk mengambil berat soal pembacaan ummul kitab yang betul. Asal sudah hafal, kira bagus.

solat

Pembacaan surah Al-Fatihah yang sudah menjadi rutin harian ketika menunaikan solat terkadang menyebabkan kita leka untuk menjaga setiap sebutan satu-satu ayat surah berkenaan.

Berikut merupakan antara kesalahan biasa yang mungkin kita lakukan tanpa kita sedar. Jom sama-sama perbaiki bacaan! 

Huruf ع ditukar menjadi huruf أ

Untuk ayat kedua surah Al-Fatihah:

الْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعٰلَمِينَ

Untuk bacaan kalimah ‘Alamin’ sepatutnya dibaca dengan sebutan huruf ع; tempat keluar huruf ini di tengah kerongkong. Tapi ramai yang membuat kesilapan dengan membaca kalimah tersebut seolah ia ditukar kepada huruf أ; tempat keluar huruf ini di pangkal kerongkong.

Tak jelas bagaimana? Tonton video pendek ini untuk tahu cara menyebut huruf berkenaan dari makhraj yang betul: Cara Menyebut Huruf ع dan أ

Tidak menzahirkan sabdu dalam bacaan إِيَّاكَ

Pada ayat kelima:

إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ

Bacaan yang sepatutnya dibunyikan adalah iyyaka. Iaitu seolah ada dua huruf ي.

Bayangkan ejaan kalimahnya begini: إيياك

Bacaan kalimah اهْدِنَا

Pada ayat keenam:

اهْدِنَا الصِّرٰطَ الْمُسْتَقِيمَ

Kalimah yang dimerahkan sepatutnya dibaca ‘ihdina’, bukan ‘ehdina’. Walaupun kedengaran seperti kesilapan kecil, namun berhati-hati ia boleh mengubah maksud sesebuah ayat.

Huruf ق diganti dengan huruf ك

Masih dalam ayat keenam Al-Fatihah:

اهْدِنَا الصِّرٰطَ الْمُسْتَقِيمَ

Kalimah ‘mustaqim’ sepatutnya dibaca dengan huruf ق. Tidak dinipiskan bacaan menjadi huruf ك seperti ‘mustakim’.

Bacaan kalimah غَيْرِ الْمَغْضُوبِ

Untuk ayat ketujuh surah Al-Fatihah:

صِرٰطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّآلِّينَ

Kesalahan berlaku apabila huruf ر berbaris bawah dibaca ‘ghoirel’. Sepatutnya dibaca ‘ghoiril’. Ingat, walaupun kedengaran remeh, tapi maksud sesebuah ayat boleh bertukar.

Walaupun anda sudah menghafal surah Al-Fatihah dengan baik, jangan sesekali ambil mudah soal makhraj setiap huruf. Silap sedikit, boleh mengubah maksud sesebuah ayat yang indah menjadi buruk.

Lagi-lagi bacaan Al-Fatihah ini merupakan rukun dalam solat. Sia-sia saja sekiranya apa yang anda ulang beberapa belas kali dalam solat seharian membawa maksud yang berlainan.

Mudah-mudahan perkongsian ringkas ini boleh membawa manfaat. Mari kita sama-sama memperbaiki bacaan surah ini. Sebaiknya kita berguru dengan mereka yang mahir dalam bidang berkaitan bagi menyemak bacaan kita.

belajar alquran

Jika anda mencari tenaga pengajar Al-Quran, Beana HomeQuran menyediakan perkhidmatan pembelajaran Al-Quran. Klik saja saya nak belajar Al-Quran online! untuk maklumat lanjut.

Semoga Allah meredhai segala usaha kita untuk mempelajari ilmuNya.

Comments are closed.