fbpx

5 Kesalahan Biasa Ketika Membaca Surah Al-Fatihah

surah alfatihah

5 Kesalahan Biasa Membaca Surah Al-Fatihah

surah alfatihah

Surah Al-Fatihah dikenali sebagai ummul kitab; pembuka surah. Majoriti orang Islam pasti sudah menghafal surah ini kerana membacanya termasuk dalam salah satu rukun dalam solat. Begitu juga setiap kali kita ingin membaca Al-Quran, pasti dimulakan dengan ummul kitab Al-Fatihah.

Tapi percayakah anda kalau saya katakan tidak semua yang menghafal Al-Fatihah dapat membacanya dengan betul?

Bahkan ramai antara kita seakan terlupa untuk mengambil berat soal pembacaan ummul kitab yang betul. Asal sudah hafal, kira bagus.

solat

Pembacaan surah Al-Fatihah yang sudah menjadi rutin harian ketika menunaikan solat terkadang menyebabkan kita leka untuk menjaga setiap sebutan satu-satu ayat surah berkenaan.

Berikut merupakan antara kesalahan biasa yang mungkin kita lakukan tanpa kita sedar. Jom sama-sama perbaiki bacaan! 

Huruf ع ditukar menjadi huruf أ

Untuk ayat kedua surah Al-Fatihah:

الْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعٰلَمِينَ

Untuk bacaan kalimah ‘Alamin’ sepatutnya dibaca dengan sebutan huruf ع; tempat keluar huruf ini di tengah kerongkong. Tapi ramai yang membuat kesilapan dengan membaca kalimah tersebut seolah ia ditukar kepada huruf أ; tempat keluar huruf ini di pangkal kerongkong.

Tak jelas bagaimana? Tonton video pendek ini untuk tahu cara menyebut huruf berkenaan dari makhraj yang betul: Cara Menyebut Huruf ع dan أ

Tidak menzahirkan sabdu dalam bacaan إِيَّاكَ

Pada ayat kelima:

إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ

Bacaan yang sepatutnya dibunyikan adalah iyyaka. Iaitu seolah ada dua huruf ي.

Bayangkan ejaan kalimahnya begini: إيياك

Bacaan kalimah اهْدِنَا

Pada ayat keenam:

اهْدِنَا الصِّرٰطَ الْمُسْتَقِيمَ

Kalimah yang dimerahkan sepatutnya dibaca ‘ihdina’, bukan ‘ehdina’. Walaupun kedengaran seperti kesilapan kecil, namun berhati-hati ia boleh mengubah maksud sesebuah ayat.

Huruf ق diganti dengan huruf ك

Masih dalam ayat keenam Al-Fatihah:

اهْدِنَا الصِّرٰطَ الْمُسْتَقِيمَ

Kalimah ‘mustaqim’ sepatutnya dibaca dengan huruf ق. Tidak dinipiskan bacaan menjadi huruf ك seperti ‘mustakim’.

Bacaan kalimah غَيْرِ الْمَغْضُوبِ

Untuk ayat ketujuh surah Al-Fatihah:

صِرٰطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّآلِّينَ

Kesalahan berlaku apabila huruf ر berbaris bawah dibaca ‘ghoirel’. Sepatutnya dibaca ‘ghoiril’. Ingat, walaupun kedengaran remeh, tapi maksud sesebuah ayat boleh bertukar.

Walaupun anda sudah menghafal surah Al-Fatihah dengan baik, jangan sesekali ambil mudah soal makhraj setiap huruf. Silap sedikit, boleh mengubah maksud sesebuah ayat yang indah menjadi buruk.

Lagi-lagi bacaan Al-Fatihah ini merupakan rukun dalam solat. Sia-sia saja sekiranya apa yang anda ulang beberapa belas kali dalam solat seharian membawa maksud yang berlainan.

Mudah-mudahan perkongsian ringkas ini boleh membawa manfaat. Mari kita sama-sama memperbaiki bacaan surah ini. Sebaiknya kita berguru dengan mereka yang mahir dalam bidang berkaitan bagi menyemak bacaan kita.

belajar alquran

Jika anda mencari tenaga pengajar Al-Quran, Beana HomeQuran menyediakan perkhidmatan pembelajaran Al-Quran. Klik saja saya nak belajar Al-Quran online! untuk maklumat lanjut.

Semoga Allah meredhai segala usaha kita untuk mempelajari ilmuNya.

7 thoughts on “5 Kesalahan Biasa Ketika Membaca Surah Al-Fatihah

    1. Untuk pembelajaran Al-Quran online, Beana Home Quran menggunakan platform Zoom, Skype ataupun Whatsapp video call. Puan boleh klik link Whatsapp berikut untuk bertanya maklumat lanjut ye – cik Nadhirah

  1. Huraian di atas berhubung 5 kesalahan ketika membaca al fathihah…sememang selalu berlaku dalm kalangan kita, khasnya golongan warga emas. Kesalahan tanpa disengajakan terus diamalkan tanpa sedar..kerana tiada sebarang anjakan paradigma untuk belajar..memadai dengan ilmu yang ditimba sejak kecil contohnya 60 tahun yg lalu jika mereka itu berumur 60 tahun. Ilmu perlu sentiasa diperkasa bersama yg mahir untuk mengelakan keadaan tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *